počast

Pas Sully ne odvaja se od lijesa predsjednika Georgea Busha

03.12.2018 u 13:26

Bionic
Reading

Zlatni labrador Sully, službeni pas predsjednika Georgea H. W. Busha starijeg, uhvaćen je na fotografiji kako se odmara pokraj njegova lijesa, odajući mu počast

Bush je bio 41. predsjednik SAD-a od 1989. do 1993., a umro je prošlog petka u 94. godini života.

Pas Sully letjet će s njim od Texasa do Washington DC-a, piše BBC, gdje će tijelo preminulog Busha ležati tjedan dana prije nacionalnog žalovanja.

Lijes će biti prevezen od Texasa do glavnog grada Washingtona predsjedničkim avionom Air Force One, koji će se privremeno preimenovati u Specijalnu zračnu misiju 41 u počast pokojnom predsjedniku, a Sully će ga pratiti na tom putu.

Fotografiju sa psom objavio je na svojem Twitteru Bushev glasnogovornik Jim McGrath, a na njoj se vidi Sully pored koplja uz naslov: 'Završena misija'.

Korisnici društvenih medija zahvaljuju Sullyu na njegovoj službi komentirajući odanost pasa svom vlasniku.

Sully je nazvan po pilotu zrakoplova Chesleyju Sullyju Sullenbergeru, koji je putničkim zrakoplovom sletio na rijeku Hudson 2009. spasivši svih 155 putnika i članova posade.

Dvije godine star labrador dodijeljen je nešto ranije ove godine kao službeni pas Bushu jer se posljednjih godina kretao u invalidskim kolicima.

Visoko utrenirani pas Sully zna niz komandi, uključujući otvaranje vrata, ali i privlačenje telefona kad zazvoni.

Sad će raditi kao pomoćni pas, pomažući ranjenim vojnicima na terapijama.

Sully ima i svoj profil na Instagramu.

Nisu svi američki predsjednici voljeli pse, primjerice John F. Kennedy bio je alergičan na njih, a Donald Trump ga nema.

Bivši predsjednik Bush bit će pokopan u predsjedničkoj knjižnici u Texasu pokraj svoje supruge Barbare, a koja je umrla prije sedam mjeseci.