Piši, riši, crtaj, šaraj!!!

Piši, riši, crtaj, šaraj!!!

03.07.2012 u 12:32

Bionic
Reading

Pitate li se ikada kolika je cijena digitalizacije i tehnološkog napredka? Zaboravili smo crtati, slikati, modelirati, a sve mi se čini da neće proći dugo zaboravit ćemo i ručno pisati. Hranu ćemo jesti u kapsulama, vodit ćemo ljubav virtualno, a putovati ćemo kroz vrijeme.

Kad ste zadnji put uzeli bojice, flomastere i papir u ruke i napravili nešto kreativno? Ja moram priznati da nisam jako dugo, sve do prije nekoliko dana kad sam neobavezno šetajući Barcelonom sa svojim cimerom Yurijem nabasala na Wallpeople. Roditelji s klincima, bake i djedice, skejteri, stranci i domaći, neki s namjerom, ali većina sasvim slučajno okupili su se kako bi ostavili svoj pečat na velikom zidu pokraj Muzeja suvremene umjetnosti u Barceloni.

Wallpeople je umjetnički eksperiment sa sjedištem u Barceloni koji poziva ljude da stvaraju i budu dio jedinstvenog trenutka u određenom urbanom prostoru. Glavni motiv mu je vratiti umjetnost na ulice i u javne prostore kao sredstvo izražavanja i interakcije građana. Jednom godišnje Wallpeople podsjećaju nas na vlastitu kreativnost jer svatko je ima, samo je trebamo pustiti na vidjelo. I gdje je bolje i ljepše izraziti se nego na ulici?

Yuri i ja u stvaralačkom zanosu.


Organizatori su se pobrinuli da svatko dobije vrlo bazični materijal za rad i malo glazbene podloge za inspiraciju, a ostalo je bilo na nama. Yuri i ja smo došli mrvicu prekasno pa nismo imali puno vremena za razmišljanje jer je trebalo napraviti finalnu fotografiju. Sa sobom sam sasvim slučajno imala jedan promo časopis iz kojeg sam kidala sličice zgodnih teta i lijepila ih u kolaže, a Yuri, inače student filozofije, je pisao poznate citate Karla Marxa, Friedricha Engelsa i drugih, samo njemu poznatih socijalističkih filozofa. Iskreno, nismo se nešto proslavili jer je bilo uistinu genijalnih i vrijednih radova, ali to je manje važno. Dobro smo se zabavili i postali dio povijesne fotografije Wallpeople Barcelona 2012

Sve je fotke, uključujući i ovu zamišljenu fotkala moja draga prijateljica Viviana Niño. Thnx Vivi! :)


Ove godine Wallpeople event pod motom: Express Yourself održan je u 26 zemalja diljem svijeta. Barcelona, Madrid, Valencia, Malaga, Leon, Bilbao, Palma de Mallorca, Lisabon, Porto, Rim, Budimpešta, Berlin, Bratislava, Istanbul, New York, Miami, Toronto, San Juan, Puerto Rico, Santiago de Čile, Buenos Aires, Mexico City, Monterrey, Guayaquil, Panama, Caracas, Bogota i Rio de Janeiro. Sudjelovalo je više od 5000 sudionika koji su izložili oko 5500 različitih radova.

Rijeko, Splite, Zagrebe, Osječe; ima li zainteresiranih?

Barcelona
Panama
Santiago de Chile
Rio de Janeiro
Buenos Aires
Berlin
Guayaquil
Miami
Monterrey