Grindavik na islandu

Pogledajte dramatične snimke iz zraka koje pokazuju kako lava uništava sve na putu

15.01.2024 u 22:46

Bionic
Reading

Na jugozapadu Islanda u nedjelju je, drugi put u manje od mjesec dana, erumpirao vulkan. Lava je došla u ribarsko mjesto Grindavik i zapalila nekoliko kuća

Riječ je o drugoj vulkanskoj erupciji na jugozapadnom poluotoku Reykjanes u manje od mjesec dana te petoj erupciji od 2021. U islandskom dnevnom listu Morgunbladid osvanuo je u ponedjeljak naslov "Crni dan" preko fotografije koja prikazuje blistavo narančaste vodoskoke lave i goruće kuće u Grindaviku, oko 40 kilometara jugozapadno od glavnog grada Reyjkyavika. U ponedjeljak su na društvenim mrežama objavljene video snimke napravljene dronom iznad Grindavika na kojima se jasno vidi kako lava pali i uništava sve na svom putu.

Prošlog mjeseca je došlo do erupcije u vulkanskom sustavu Svartsengi 18. prosinca nakon što je mjesec dana ranije evakuirano svih 4000 stanovnika Grindavika i zatvorena Plava laguna, popularno turističko odredište. Više od 100 stanovnika Grindavika se proteklih tjedana vratilo prije nego što je u subotu ponovno naređena evakuacija, prema lokalnim vlastima.

  • +8
Erupcija vulkana na Islandu Izvor: EPA / Autor: Iceland Civil Defense (almannavarnadeild) / HANDOUT HANDOUT

Island ima više od 30 aktivnih vulkana, zbog čega je sjeverni europski otok glavna destinacija za vulkanski turizam, koji privlači tisuće ljubitelja uzbuđenja. Oblaci pepela od erupcija vulkana Eyafjallajokull na jugu zemlje su se 2010. proširili na velik dio Europe, zbog čega je bilo prizemljeno oko 100.000 letova, a evakuirano stotine Islanđana. Za razliku od Eyafjallajokulla, vulkanski sustavi Reykjanes nisu pod glečerima i ne očekuje se da će prouzročiti slične oblake pepela.