uživo

Izraelska ratna vlada: Hamas je ISIS. Obrisat ćemo ih s lica zemlje

11.10.2023 u 06:26

Bionic
Reading

Sukob na Bliskom istoku ušao je u peti dan. Poginulo je više od dvije tisuće ljudi, a nekoliko tisuća je ozlijeđeno na obje strane. Podaci UN-a govore da je u Pojasu Gaze raseljeno više od 260 tisuća ljudi

Ključni događaji

  • Izraelci su tijekom noći gađali više od 200 ciljeva
  • U četiri dana poginulo je više od dvije tisuće ljudi na obje strane
  • U Pojasu Gaze raseljeno je više od 260 tisuća ljudi
  • Palestinci su potpunu blokadu Pojasa Gaze i granatiranje civilnih ciljev nazvali genocidom
  • Izraelski ministar obrane najavio je pokretanje kopnenog napada
  • Hezbolah je gađao sjever Izraela projektilom iz Libanona, a izraelska vojska je odgovorila na vatru
  • Izrael je formirao vladu nacionalnog jedinstva
  • I Egipat i SAD potvrdili su razgovore o evakuaciji civila iz Gaze preko egipatskog teritorija
  • Turska vodi pregovore o otetim taocima koje drži Hamas

23.45 Gostujući u programu BBC-a, bivši izraelski vojni obavještajac Noam Ostfeld koji danas radi za tvrtku za procjenu rizika Sibylline kao analitičar za Bliski istok, rekao je kako izgleda da Izrael namjerava gađati podzemne tunele koje Hamas koristi, što on opisuje kao "izazov". “Vrlo su utvrđeni, vrlo su uski, često slabo osvijetljeni ili ponekad čak i bez svjetla.”

Još jedna opcija o kojoj se raspravlja, kaže Ostfield, je "komandoska snaga" koja bi ušla i spasila više od 100 izraelskih talaca. “Općenito je ovo vrlo težak teritorij za borbu.

"Gaza je vrlo gusto urbano područje. Svaki kopneni ulazak u Gazu bio bi vrlo izazovan i vjerojatno bi imao mnogo žrtava na obje strane."

23.30 Američki državni tajnik Anthony Blinken leti prema Izraelu. Prije ulaska u zrakoplov rekao je da će Izraelu dati 'sve što im treba'.

23.15 Izraelska vojska u dva je dana mobilizirala oko 360.000 rezervista. Ovo je najveća mobilizacija u Izraelu od Jomkipurskog rata 1973. godine, kada se odazvalo 400.000 rezervista. "U roku od 48 sati mobilizirali smo 300.000 rezervista", objavio je glasnogovornik izraelske vojske.

22.55 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se naciji zajedno s čelnikom oporbene stranke, Bennyjem Gantzom, nakon što su se njih dvojica dogovorili formirati hitnu vladu za usmjeravanje rata protiv Hamasa. 'Hamas je ISIS. Obrisat ćemo ih s lica zemlje', rekao je.

Formirana je nova ratna vlada koja se sastoji od Netanyahua, Gantza i izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta. Tijekom borbi s Hamasom, izvanredna vlada neće poduzimati nikakve nepovezane politike ili zakone, rekli su Netanyahu i Gantz u zajedničkoj izjavi.

Netanyahu je rekao da su svoje razlike ostavili po strani "jer je sudbina naše države u pitanju". Govoreći zajedno s Gantzom i Gallantom, usporedio je napad Hamasa s brutalnim ubojstvima koje je izvršila Islamska država.

Gantz, bivši izraelski načelnik obrane i general, rekao je da je došlo vrijeme da se udruže i pobijede dok se zemlja suočava s "jednim od najtežih trenutaka" koje je ikada upoznala.

22.45 Austrijski planovi za evakuaciju svojih građana iz Izraela vojnim zrakoplovom propali su u srijedu jer je jedini raspoloživi C-130 Hercules imao tehnički kvar, zbog čega je zemlja umjesto toga rezervirala mjesta na komercijalnim letovima. <<<Cijeli članak>>>

22.38 UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) zatražila je u srijedu 104 milijuna američkih dolara hitne pomoći Gazi, koju žestoko napada Izrael od subotnjih Hamasovih napada. <<<Cijeli članak>>>

22.30 Hamas tvrdi da pripadnici njegovog vojnog krila nisu odrubili glave djeci i napali žene. Glasnogovornik Hamasa Izzat al-Risheq rekao je u izjavi da izvješća "šire laži o palestinskom narodu i otporu tvrdeći da su članovi palestinskog otpora odrubljivali glave djeci i napadali žene bez ikakvih dokaza koji bi poduprli takve tvrdnje i laži". "Snažno osuđujemo izmišljene i neutemeljene optužbe koje promiče okupacija u pokušaju prikrivanja masakra, zločina i genocida počinjenih u Gazi", dodao je Al-Risheq.

22.17 Ministri vanjskih poslova Arapske lige pozvali su Izrael da ispuni svoje međunarodne obveze kao okupacijske sile i vrati se pregovorima o dvodržavnom rješenju koje osigurava održivu državu za Palestinu.

Na hitnom sastanku Arapske lige u Kairu u srijedu, ministri su istaknuli "važnost nastavka mirovnog procesa i pokretanja ozbiljnih pregovora između Palestinske oslobodilačke organizacije i Izraela".

21.54 Turska vodi pregovore o otetim građanima koje drži Hamas, rekao je visoki vladin dužnosnik u Ankari. Prethodno je turski TV kanal "Haber Turk" objavio da Turska pregovara s Hamasom o oslobađanju otetih na inicijativu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Erdogan je danas telefonski razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom i rekao mu da je Turska počela raditi na transferu humanitarne pomoći te da je neprihvatljivo bombardirati civilna naselja. "Važno je da zemlje u regiji prenesu konstruktivne poruke kako bi sukob prestao", rekao je Erdogan, koji je ranije opisao odgovor Izraela u Gazi na napad Hamasa kao "masakr" i ponovio ponudu da posreduje, prenosi Haaretz.

21.40 Glavni tajnik UN-a, António Guterres, pozvao je da se Gazi dostave zalihe goriva, hrane i vode. U obraćanju novinarima rekao je da nikada neće zaboraviti slike "nasilja i užasa". Pozvao je na trenutačno oslobađanje svih izraelskih talaca koji su u Gazi i pozvao na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i na "zaštitu civila u svakom trenutku".

20.36 Britanski kralj Karlo užasnut je "barbarskim terorističkim djelima" u Izraelu, rekao je u srijedu glasnogovornik Buckinghamske palače, nakon napada palestinskog Hamasa na Izrael. <<<Cijeli članak>>>

20.21 Egipat je sa SAD-om i drugim zemljama razgovarao o planovima za pružanje humanitarne pomoći preko svoje granice s Pojasom Gaze, ali odbija bilo kakav potez za postavljanje sigurnih koridora za izbjeglice koje bježe iz enklave, rekli su u srijedu egipatski sigurnosni izvori, prenosi Reuters. Na današnjem briefingu glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je: 'Razgovaramo o sigurnom izvlačenju civila iz Gaze'. Egipat se tradicionalno protivi otvaranju sigurnosnih koridora iz Gaze preko svog teritorija, no činjenica da na američku inicijativu razgovaraju o ovoj temi govori da su se pregovori ipak pomaknuli u dobrom smjeru.

20.12 Izraelske snage ubile su najmanje 27 Palestinaca u sukobima na okupiranoj Zapadnoj obali od subote kada je islamistički palestinski pokret iz Pojasa Gaze iznenada napao Izrael koji je tada Hamasu objavio rat i počeo bombardirati Gazu- <<<Cijeli članak>>>

  • +6
Rat na Zapadnoj obali Izvor: EPA / Autor: ALAA BADARNEH

19.32 Sjedinjene Države sposobne su istodobno podržavati i Ukrajinu u njezinom ratu protiv Rusije i Izrael nakon brutalnog napada Hamasa, rekao je u srijedu američki ministar obrane Lloyd Austin. <<<Cijeli članak>>>

19.22 Jedanaestero zaposlenika UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) poginulo je od subote u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze, a u sukobu su poginula i petorica članova Međunarodnog Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, objavile su u srijedu te organizacije. <<<Cijeli članak>>>

19.15 Kako je javio Haaretz.com, a potvrdila izraelska vojska, upad iz Libanona ipak je bila lažna uzbuna.

18.45 Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby izrazio je zabrinutost zbog raketnog napada iz Libanona iza kojeg, po svemu sudeći, stoji Hezbollah. 'Vidjeli smo rakete iz južnog Libanona... na sjeverni Izrael. Mi to gledamo s velikom zabrinutošću. Ne želimo da se ovaj sukob proširi', rekao je.

18.25 Hamas je objavio kako je predvečer projektilom pogodio zračnu luku Ben Gurion u Tel Avivu. Kako smo ranije javili, zrakoplov British Airwaysa koji je trebao danas poslijepodne sletjeti u tu zračnu luku, okrenuo se i vratio u London. Brigade Al Qassama, vojnog krila Hamasa, priopćile su da su bombardirale zračnu luku kao odgovor na izraelsko gađanje civila. Podsjetimo, hrvatski hodočasnici jučer su baš u ovo doba dana uspjeli poletjeti za Ljubljanu upravo iz zračne luke u Tel Avivu.

18.11 Izrael je u srijedu formirao vladu nacionalnog jedinstva dok napada Gazu kako bi iskorijenio Hamas i raspoređuje snage sjeverno od gusto naseljene palestinske enklave, gdje su militanti rekli da se još bore nakon svojeg prekograničnog napada. <<<Cijeli članak>>>

17.53 Izraelske obrambene snage priopćile su da su primile izvješće o "sumnjivom upadu" iz Libanona u izraelski zračni prostor. Pozivajući se na izraelsku televiziju Kan, Reuters navodi da su na sjeverni Izrael pali projektili. Izraelska vojska je građanima poručila da se do daljnjeg sklone.

17.25 British Airways obustavio je letove za Izrael i iz njega iz sigurnosnih razloga, objavila je tvrtka. Poslijepodnevni let koji je oko 14 sati po britanskom vremenu uzletio za Tel Aviv okrenuo se i vratio u London.

17.15 Tijekom posjete britanskog ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja mjestu Ofakim na jugu Izraela, oglasile su se sirene za zračnu uzbunu. Napeta situacija snimljena je i objavljena na mreži X, gdje se vidi kako ministar bježi u sklonište.

16.59 Troškovi osiguranja tereta s odredištem u izraelskim lukama na Mediteranu naglo su porasli zbog pojačanog ratnog rizika, a to se odrazilo i na ponudu u izraelskim supermarketima, koja je prepolovljena. <<<Cijeli članak>>>

16.31 Kako javlja BBC, raketa iz Gaze pogodila je bolnicu u izraelskom gradu Aškelonu nadomak pojasa Gaze. Izraelska javna televizija Kan rekla je da je bolnica Barzilai izravno pogođena. Nema izvještaja o žrtvama.

16.15 U utorak u napadu Izraela na Gazu smrtno je stradao jedan od utemeljitelja Hamasa. Abd al-Fattah Dukhan, poznat kao Abu Osama, jedan od autora povelje Hamasa, ubijen je tijekom bombardiranja u četvrti Nuseirat u središnjoj Gazi, javlja izraelski javni servis Kan. Izvještaj o Dukhanovoj smrti došao je dan nakon što je Izrael rekao da je ubio Hamasovog ministra gospodarstva i još jednog visokog člana politbiroa u napadima dronovima na Gazu.

15.54 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i čelnik oporbe Benny Gantz dogovorili su formiranje izvanredne vlade, tzv. 'vlade nacionalnog jedinstva'. Uspostavit će se "ratni kabinet" - s Netanyahuom, Gantzom i ministrom obrane Izraela.

To znači da se tijekom ratnog razdoblja 'neće promicati nikakvi prijedlozi zakona ili vladine odluke koji se ne tiču vođenja rata', a sva će se imenovanja na više dužnosti automatski produžavati tijekom ratnog razdoblja.

15.15 Turski predsjednik Tayyip Erdogan ocijenio je u srijedu da je izraelska blokada i bombardiranje Gaze u znak odmazde za napad palestinske militantne skupine Hamas nesrazmjeran odgovor koji se svodi na "masakr". << Cijeli članak >>

15.14 Irski premijer Leo Varadkar upozorio je izraelsku vladu da bi međunarodna solidarnost nakon Hamasova napada mogla "ispariti" ako njezin odgovor u Gazi bude neproporcionalan.

"Stav Irske je vrlo jasan po ovom pitanju - Izrael je demokratska država, to je suverena država, to je država koja je međunarodno priznata, ima pravo postojati", rekao je.

“Nažalost je okružena neprijateljima koji je žele zbrisati s lica zemlje i zato se mora braniti. Ali to mora učiniti na način koji je proporcionalan", istaknuo je.

"I vrlo jasno kažemo izraelskoj vladi, premda postoji velika solidarnost SAD-a, europskih zemalja iza Izraela u ovom trenutku ta bi solidarnost mogla nestati, a mislim da će nestati, ako odgovor Izraela u Gazi bude nerazmjeran, osobito ako cilja civile", naglasio je irski premijer.

15.02 Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno je komentirao eskalaciju nasilja između Izraela i Hamasa, okrivljujući SAD za neuspjeh u pronalaženju rješenja. Reuters izvještava da je Putin rekao kako se sukob ne može riješiti bez rješavanja pitanja poput uspostave palestinske države.

Putin je optužio SAD da zaobilaze uspostavljeni proces rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba i da pokušavaju uzeti stvari u svoje ruke bez rješavanja temeljnih pitanja.

'Dio zemalja koje Palestinci smatraju i uvijek su smatrali dijelom izvornih palestinskih zemalja Izrael je okupirao u različito vrijeme i na različite načine. Uglavnom, naravno, uz pomoć vojne sile', prenosi Tass Putinove riječi.

14.39 Oglasile su se sirene u središnjem Izraelu. Emanuel Fabian, vojni dopisnik Times of Israel, rekao je da je središnji Izrael "pod raketnim napadom".

13.59 U Pojasu Gaze je nestalo struje nakon što je jedina elektrana na tom području ostala bez goriva, javlja Hamas. Tu je informaciju potvrdilo i palestinsko Ministarstvo energetike.

13.55 Oružano krilo Hamasa, brigade Al Qassam, najavila je nove "velike napade" na izraelski grad Aškelon.

'Kao odgovor na kontinuirano raseljavanje civila, brigade Al Qassama pokreću veliki raketni napad na okupirani Aškelon", poručili su.

Izraelske obrambene snage poručile su da su se u gradu oglasile sirene, ali nisu ponudile više detalja.

13.52 Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly stigao je u Izrael, priopćila je britanska vlada. Celverly će se sastati s preživjelima u napadima i višim izraelskim čelnicima kako bi iskazao podršku Velike Britanije pravu Izraela da se brani. << Cijeli članak >>

13.43 Francuska policija uhitila je više od 20 osoba zbog desetaka antisemitskih djela izvedenih od subote, uključujući maltretiranje židovske djece od njihovih školskih kolega, priopćila je vlada u srijedu.

13.35 SAD i saveznici upozorili su libanonsku militantnu skupinu Hezbolah protiv eskalacije sukoba u Izraelu, rekli su CNN-u više američkih dužnosnika i ljudi upućenih u rasprave. Visoki dužnosnici američke administracije u ovom trenutku ne vjeruju da će se Hezbolah pridružiti ratu Hamasa koji je na snazi protiv Izraela, a dužnosnici misle da bi upozorenja mogla imati utjecaja iako je došlo do određene eskalacije na granici.

SAD šalje poruku Hezbolahu da se drži podalje od sukoba kroz brojne kanale, uključujući libanonsku vladu i predsjednika libanonskog parlamenta, Nabiha Berrija, saveznika Hezbolaha.

Francuska je također upozorila Hezbolah, na zahtjev Izraela, da se moraju držati podalje od rata i ne smiju dalje eskalirati situaciju ili će Izrael odgovoriti, rekao je izvor upućen u razgovore. Ti su razgovori također bili usklađeni sa SAD-om, rekao je izvor.

13.30 UN-ova agencija za palestinske izbjeglice priopćila je da je od subote u Gazi ubijeno devet njezinih djelatnika.

Odbor za zaštitu novinara prikuplja izvješća o novinarima koji su ubijeni, ozlijeđeni ili prijavljeni kao nestali u Izraelu i Gazi, i navodi sedam prijavljenih mrtvih u Gazi.

13.26 Jordanski kralj Abdulah II rekao je da na Bliskom istoku neće biti "nikakve sigurnosti, stabilnosti ili mira" sve dok Palestinci ne postignu suverenu državu koja će moći funkcionirati uz Izrael. Rješenje s dvije države je jedina opcija, rekao je kralj Abdullah II.

Iako je Jordan izgradio strateške odnose s Izraelom, kroz povijest je osuđivao izraelsku agresiju na Gazu i podržavao pravo Palestinaca da žive u suverenoj državi.

12.48 Britansko-palestinski kirurg, Ghasan Abu Sitta, kazao je za BBC da se bolnica u kojoj radi u Gazi pretvorila u izbjeglički kamp.

'Ljudi se boje i stoga dovode svoje obitelji da ostanu u krugu bolnice kao sigurnog mjesta', rekao je.

Kirurg je poručio da ranjeni stalno dolaze, ali da je njegova bolnica Shifa već popunjena, kao i većina drugih bolnica u Gazi. 'Gaza ima oko 2200, 2500 kreveta i već imamo 4500 ranjenih', rekao je Abu Sitta.

12.36 Propalestinske udruge u Njemačkoj optužile su u srijedu njemačke vlasti za rasizam, zbog zabrane prosvjeda u znak podrške Palestincima koji su trebali biti održani u srijedu, do čega je došlo nakon otvorene potpore u berlinskoj arapskoj četvrti subotnjem krvavom napadu Hamasa na Izrael. << Cijeli članak >>

12.16 Sirene koje su se oglasile na sjeveru Izraela kao odgovor na potencijalnu zračnu prijetnju iz Sirije i Libanona, bile su lažni alarm.

Radilo se o lažnoj uzbuni koja je izazvana paljbom izraelskih snaga, javlja IDF.

11.43 Prema najnovijim brojkama palestinskog ministarstva zdravstva, u izraelskim protunapadima ubijeno je 1.055 Palestinaca, a još 5.184 ozlijeđeno.

11.40 Gotovo dvije trećine ranjenih u Pojasu Gaze su žene i djeca, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

'Svi bolnički kreveti su zauzeti, lijekovi i medicinski potrošni materijal su na izmaku', stoji u priopćenju.

Ministarstvo zdravstva zabilježilo je 5000 ranjenih, a najnovije ažurirane informacije sugeriraju da su među njima više od 3000 žene i djeca.

Više od 260.000 je raseljeno, prema podacima UN-a.

11.11 Sirene su se oglasile u sjevernom Izraelu, javlja IDF. Vojska upozorava na potencijalnu zračnu prijetnju iz Sirije i Libanona u blizini granice.

Najnoviji razvoj događaja dolazi nakon priznanja militantne skupine Hezbolah da je jutros izvršila udare na sjeveru Izraela.

Razmjena vatre na granici Izraela i Libanona Izvor: Profimedia / Autor: Mahmoud ZAYYAT / AFP / Profimedia

11.01 Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su da su bombardirale Islamsko sveučilište u Gazi, tvrdeći da se ono 'koristi kao Hamasov kamp za obuku vojnih obavještajnih operativaca'.

'Borbeni zrakoplovi IDF-a napali su važno operativno i vojno središte terorističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze - Islamsko sveučilište', navodi se u najnovijem izvješću IDF-a.

Kampus se, tvrde, također koristio za razvoj i proizvodnju oružja, a održavale su se konferencije kako bi se prikupila sredstva za njegove aktivnosti. 'Sveučilište je održavalo bliske veze s višim vodstvom Hamasa', tvrde Izraelci. << Cijeli članak >>

10.51 Hrvatska nije smatrala nužnim poslati zrakoplove u Izrael kako bi vratila hrvatske državljane u zemlju nakon napada Hamasa, rekao je u srijedu šef diplomacije Gordan Grlić Radman, ocijenivši da su neke zemlje to učinile kako bi se "paradno pokazale". << Cijeli članak >>

10.43 Hezbolah je priznao da je odgovoran za ispaljivanje preciznih projektila na Izrael u srijedu, rekavši da je to bio odgovor na izraelske napade ovog tjedna u kojima su poginula tri njegova borca, javlja Guardian.

Izraelska vojska rekla je da je u srijedu bila meta protutenkovske vatre i da je zauzvrat počela napadati Libanon.

10.26 Šest vreća za tijela položeno je pored tri dječja bicikla u kibucu Kfar Aza gdje su Hamasovi teroristi masakrirali više od 100 civila u šokantnom napadu ovaj vikend. << Cijeli članak >>

  • +7
Krvoproliće u kibucu Kfar Aza Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

10.25 Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić nazvao je veleposlanicu Izraela u njegovoj zemlji "izmanipuliranom budalom", nakon što ga je ona kritizirala zbog toga što je pozvao da se teroristički napadi Hamasa na židovsku državu "promatraju u kontekstu". << Cijeli članak >>

10.11 Ponovno su se oglasile sirene u južnom Izraelu, javlja izraelska vojska.

10.08 Iako se govorilo da jedina elektrana u Pojasu Gaze ima goriva za još 12 sati, čini se da bi Palestinci bez struje mogli ostati i ranije. Šef Energetske uprave u Pojasu Gaze, Jalal Ismail kazao je da će elektrana potpuno prestati s radom danas u 14:00 sati po lokalnom vremenu (13 sati po hrvatskom vremenu).

10.03 Izraelska vojska objavila je da je jedan od njenih sjevernih položaja danas napadnut protutenkovskom vatrom iz Libanona. Napad se navodno dogodio u blizini izraelskog grada Arab al Aramshe, nasuprot libanonskog sela Dhayra. Izrael nije iznio detalje o tome tko bi mogao biti odgovoran niti ima li žrtava.

Izraelske obrambene snage (IDF) potvrdile su da kao dogovor trenutno izvode napade unutar libanonskog teritorija.

'Kao odgovor na protutenkovske projektile koji su nedavno ispaljeni na vojnike IDF-a, IDF trenutačno napada na libanonskom teritoriju', poručili su.

10.01 Postoji strah od širenja sukoba, ali to je i realna mogućnost jer je granica Izraela s Libanonom i Sirijom već dulje vrijeme u napetostima, rekla je Vesela Mrđan Korać, veleposlanica Republike Hrvatske u Izraelu, za HRT-ovu emisiju 'U mreži Prvog'. << Cijeli članak >>

9.59 Papa Franjo pozvao je na oslobađanje svih talaca koje drži Hamas. Rekao je da je jako zabrinut zbog 'potpune opsade' koju je Izrael nametnuo Gazi. << Cijeli članak >>

9.40 Bolnice u Gazi su pretrpane i suočavaju se s nestašicom lijekova, medicinskih potrepština i električne energije, upozorili su Liječnici bez granica (MSF) u srijedu, dok zbog izraelskog bombardiranja eskalira humanitarna kriza u palestinskoj enklavi.

Izrael je pojačao svoju zračnu ofenzivu u Gazi nakon Hamasovog napada tijekom vikenda, ostavivši stotine tisuća raseljenih, mnoge bez hrane i struje.

  • +10
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

9.11 Glasnogovornik IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je jutros da su izraelske snage jučer ubile 18 militanata.

9.00 Jedina elektrana u Pojasu Gaze i jedini trenutni opskrbljivač električnom energijom ostat će bez goriva za 10 do 12 sati, rekao je u srijedu za radio Glas Palestine predsjednik Palestinske energetske uprave Thafer Melhem.

Izrael je u ponedjeljak prekinuo vlastitu opskrbu Gaze električnom energijom u sklopu, kako je nazvao, "potpune opsade" kao odgovor na napad Hamasa.

8.23 New York uz Izrael": u gradu s najvećim brojem Židova na svijetu izvan Svete Zemlje okupile su se u utorak tisuće ljudi kako bi iskazale potporu Izraelu nakon subotnjeg Hamasovog napada. << Cijeli članak >>

  • +6
Prosvjedi potpore Palestincima i Izraelcima u New Yorku Izvor: EPA / Autor: SARAH YENESEL

8.13 Stewart Ramsey, šef dopisnika Sky Newsa iz Izraela, objavio je da je upravo gledao kako iz uništenog doma izraelski vojnici iznose tijelo malog djeteta. ''Bez riječi, muškarci su odnijeli tijelo i utovarili ga u kamion zajedno s tijelima drugih članova zajednice ubijenih dok su se skrivali ili pokušavali obraniti. Izraelske obrambene (IDF) snage odvele su nas u kibuc Kfar Aza. Ono što se dogodilo ovdje, na samoj granici Gaze, može se opisati samo kao masakr. IDF vojnici na licu mjesta kažu da svijet ovo ne može ignorirati'', napisao je Ramsey.

8.10 950 Palestinaca ubijeno je, a oko 5000 ranjeno u napadima Izraela od subote, priopćilo je ministarstvo zdravstva iz Pojasa Gaze. Podaci UN-a govore da 263.934 ljudi iz Gaza raseljeno zbog sukoba. "Očekuje se da će ovaj broj i dalje rasti", stoji u priopćenju UN-a.

7.57 Izraelsko ministarstvo obrane tvrdi da je primilo pošiljku "naprednog oružja" iz SAD-a. Na X-u su podjelili video na kojem se vidi istovar teretnog zrakoplova. Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da će njegova administracija "naglo povećati" zalihe Izraela, ali nije dao nikakve pojedinosti o tome što se šalje.

7.54 Bivši šef Hamasa, Khaled Meshaal, pozvao je u petak na prosvjede diljem arapskog svijeta u znak podrške Palestincima. U snimljenoj izjavi, Meshaal, koji je vodio Hamas do 2017., rekao je da moraju izaći na trgove i ulice arapskog i islamskog svijeta u petak". Meshaal je trenutno čelnik Hamasovog ureda za dijasporu.

7.50 Opskrba električnom energijom u Gazi u potpunosti će se obustaviti kroz nekoliko sati, priopćila je u srijedu vlada enklave koju kontrolira Hamas. ''Sve osnovne usluge u Gazi ovise o struji i neće biti omogućena djelomična opskrba pomoću generatora zbog sprečavanja opskrbe gorivom kroz vrata Rafaha'', stoji u priopćenju za medije iz vlade.

  • +2
Prosvjed podrške Palesincima Izvor: EPA / Autor: SEBASTIAO MOREIRA

7.24 Radikalni islamistički pokret Hamas, koji su Europska unija, SAD, Kanada i Japan proglasili terorističkom organizacijom, upisat će se u povijest kao počinitelj "izraelskog 11. rujna" zbog munjevitih barbarskih napada kojima je primorao židovsku državu da proglasi rat.

7.20 Zračne sirene oglasile su se u južnom Izraelu, blizu njegove granice s Pojasom Gaze.

7.18 Američki državni tajnik Antony Blinken sutra putuje u Izrael kako bi se sastao s visokim dužnosnicima u zemlji. Blinken će potom krenuti u Jordan kako bi se sastao s tamošnjim vodstvom, priopćio je State Department.

7.10 Tijekom noći, borbeni zrakoplovi IDF-a napali su "više od 80 ciljeva" u Beit Hanounu u Pojasu Gaze. To uključuje dvije bankovne poslovnice koje koristi Hamas, podzemni tunel i dva operativna zapovjedna centra, navodi se u izvješću IDF-a. Istaknuto je da je IDF napao dva Hamasova teroristička kompleksa korištena za obuku, proizvodnju i skladištenje oružja, a jedan od pogoenih objekata bilo sjedište zapovjednika Hamasove sjeverne brigade. "Osim toga, napadnuta je teroristička infrastruktura - uključujući skladište oružja - smještena u rezidenciji pomorskog operativca Hamasa." IDF tvrdi da su njegovi borbeni zrakoplovi također pogodili infrastrukturu koju koristi Lui Kapisha, bivši zatvorenik i "viši operativac" u stožeru Hamasa u Judeji i Samariji, "koji je usmjeravao terorističke aktivnosti protiv Izraela".

6.52 Broj otetih građana Tajlanda u napadu Hamasa na Izrael popeo se na 14, priopćilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova.

6.47 Novinarka Al Jazeere Maram Humaid živi u Gazi odakle izvještava kako su zvuci bombi "sve bliži i glasniji". U tvitu nakon toga napisala je da je bomba pala blizu njena doma bez upozorenja. ''Svoju dvomjesečnu bebu odmah sam pokrila svojim tijelom, podigla je i pobjegla.”, napisala je.

6.45 NBC News javlja da Washington želi stvoriti humanitarni koridor kojim bi nevini Palestinci i Amerikanci koji žive u Gazi mogli pobjeći iz ratne zone preko Egipta. Prema planu koji se razmatra, palestinski civili i Amerikanci u Gazi izašli bi iz ratne zone južnim koridorom koji vodi u Egipat. Bidenova administracija sada koordinira plan s drugim zemljama, naveo je NBC.

6.40 Izraelski ministar obrane Yoavv Gallant, govoreći u utorak vojnicima u blizini betosnkog zida oko Gaze, rekao da se sprema kopneni napad. ''Hamas je želio promjenu i dobit će je. Ono što je bilo u Gazi, više neće biti. U ofenzivu smo krenuli iz zraka, napast ćemo i s kopna'', rekao je Gallant, javlja Guardian.

6.29 EU je zatražila od Elona Muska, vlasnika X, bivšeg Twittera, ca učini više kako bi zaustavio dijeljenje sadržaja punog nasilnog govora i jmržnje o sukobu Izraela i Hamasa

6.20 Najmanje 1200 Izraelaca ubijeno je u napadima Hamasa, izvijestila je izraelska javna televizija. U međuvremenu, u izraelskim napadima na Gazu poginulo je više od 900 ljudi, uključujući 260 djece i 230 žena, prema podacima ministarstva zdravstva. Dodatnih 4.500 osoba je ranjeno, navodi se.

6.11 Palestinski izaslanik u Ujedinjenim narodima nazvao je u utorak genocidom izraelsko bombardiranje Gaze i nametanje potpune opsade palestinske enklave pod kontrolom Hamasa>>>Cijeli članak<<<.

6.05 Više od 260.000 ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove u Pojasu Gaze, dok Izrael teškim bombardiranjem iz zraka, s kopna i s mora nastavlja gađati palestinsku enklavu, objavili su Ujedinjeni narodi.

''Vjeruje se da je više od 263.934 ljudi u Gazi napustilo svoje domove”, objavila je UN-ova humanitarna agencija OCHA u utorak, upozoravajući da se “očekuje da će ovaj broj i dalje rasti”.

5.59 Izraelske obrambene snage nastavile su s protunapadima na Gazu tijekom noći. IDF je objavio da su nedavno deseci borbenih zrakoplova pogodili preko 200 ciljeva u Al-Furqanu. << Cijeli članak >>

  • +6
Izraelski večernji napad na Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER