stara škola

Povratak taktika iz Prvog svjetskog rata: Pogledajte kako Ukrajinci obaraju ruske dronove

29.04.2024 u 17:20

Bionic
Reading

Prve zračne borbe tijekom Prvog svjetskog rata bile su spore, gotovo komične. U ranim godinama tog rata izviđački propelerci nisu imali mitraljeze sprijeda. Piloti - ili još češće promatrači na stražnjem sjedalu – na neprijateljske zrakoplove pucali su iz svojih pištolja ili pušaka

Prošlo je više od stotinu godina, a još uvijek se sa stražnjih sjedala propeleraca puca iz malog oružja. Prošlog tjedna vojnik u avionu za obuku Jakovljev Jak-52, koji pripada ukrajinskom dobrovoljnom letačkom klubu, ušao je u bitku s ruskim dronom Orlan, vrijednim 100.000 dolara, iznad juga Ukrajine i navodno ga srušio.

Nije to prvi put da su zaraćene strane u ratu posegnule za taktikama i tehnologijom iz Prvog svjetskog rata. Rovovsko ratovanje se vratilo, kao i 'tenkovi-kornjače' i strojnice Maksim. Ipak, upravo ova zračna bitka možda je i najdramatičniji primjer situacije u kojoj moderno ratovanje pada u drugi plan u brutalnim uvjetima sukoba u Ukrajini.

Navodno rušenje drona snimljeno je sa zemlje, ali i iz zrakoplova Jak-52. U snimkama se vidi avion kako kruži oko drona. Čuju se pucnjevi. Oštećeni dron pada s padobranom koji se automatski otvorio.

Ne tako brzi stariji tipovi aviona očit su izbor za borbu protiv također sporih dronova jer ne koštaju mnogo.

Upravo ovako se dogodilo i jedno od prvih rušenja modernog drona, i to u Bosni 90-ih. 'Inovativna srpska taktika za borbu protiv dronova bila je lansiranje vojnih helikoptera Mi-8 Hip koji bi letjeli pored letjelice Hunter američke vojske, na koju bi pucao vojnik iz aviona', napisao je 2000-ih J.D.R. Dixon, tada stariji poručnik američke mornarice.

Žene upravljaju ruskim dronovima Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Malgavko / Sputnik / Profimedia

Nedavno je i posada jednog francuskog helikoptera tako srušila dron hutista iznad Crvenog mora.

Rušenje dronova strojnicama iz helikoptera ili zrakoplova štedi vrlo vrijedne protuzračne projektile. 'Trošenje tisuća, ako ne i milijuna dolara na svaki projektil kojim bi se rušili jeftini dronovi ekonomski je neisplativo', napisao je Paul Maxwell, zamjenik direktora Vojnog kibernetičkog instituta na akademiji West Point u New Yorku.

Ukrajincima je pogotovo važno sačuvati svoje najbolje protuzračno oružje u ovom trenutku rata. Ukrajina još uvijek većinu svojih projektila dobiva od saveznika, a šestomjesečni prekid opskrbe iz SAD-a znači da su trenutno zalihe projektila opasno niske.