ŠPAGETI VESTERN

Red Dead Redemption

26.01.2010 u 10:59

Bionic
Reading

Trenutno najveći projekt programerske kuće Rockstar Games poznate po naslovima kao što su Grand Theft Auto, Midnight Club, Manhunt i The Warriors je upravo Read Dead Redemption

S radnjom smještenom na Divljem zapadu, i to početkom 20. stoljeća, svojim potpuno otvorenim svijetom po kojem možete slobodno istraživati, Red Dead Redemption bi mogla postati vrlo zapažena igra za sve one koje vole dobru staru vestern priču. U ovom naslovu pronaći ćete sve što jedan pravi vestern mora imati. Od kauboja, njihovih konja i revolvera pa do vlakova punih zlata, pljački banaka i zadimljenih saluna. Iako vestern nije novi žanr u svijetu videoigara, moramo priznati da nas dosadašnji naslovi koji su se bavili kaubojima i Indijancima nisu zadovoljavali u potpunosti. Čast izuzecima i neka mi ljubitelji Call of Juareza ne zamjere. Previše…  

 

Igrat ćete kao John Marston, razbojnik koji se po dobrom starom običaju preobratio u pozitivca. Naravno, njegova prošlost mu ne dopušta da se s njom raziđe na lak i jednostavan način, pa će se opet vrlo brzo naći u iscrpljujućoj borbi s vlastitim duhovima prošlosti. Mjesto radnje je upravo tamo gdje i treba biti jedna vestern igra, a to je pogranično područje između SAD-a i Meksika. Idealno! Ako ste upoznati s Rockstarovom filozofijom gameplaya kada su u pitanju sandbox igre i nadasve cijenite i volite vestern, onda će vam Red Dead Redemption sjesti kao budali šamar.

 

Svako mjesto koje vidite na karti možete posjetiti i svaka osoba ili životinja koju sretnete može biti vaša potencijalna meta. Kičmu igre drži glavna priča koja je velika, a nju možete (i morate) dopunjavati popratnim misijama kojih ima doslovno na tone. Ono što Red Dead Redemption čini pravom poslasticom za sve ljubitelje sandbox igara je upravo fascinantna slojevitost priče koja se savršeno nadopunjuje s jedinstvenim gameplayom. Naime, tijekom vaših lutanja i putovanja po bespućima američkog juga nailazit ćete na mnoge ljude koje ne mare previše za vas i koji idu svojim poslom. Hoćete li se miješati u njihove stvari ili nećete, ovisi samo o vama. Zamislite ovakvu situaciju za primjer: dok vi bezbrižno jašete na svom konju, ugledate kako razbojnik bježi dok ga šerif proganja. U tom trenutku nudi vam se nekoliko opcija. Možete ubiti razbojnika i pokupiti nagradu. Ne morate učiniti ništa i možete gledati kako se šerif bakće sa žilavim odmetnikom, ili možete ubiti šerifa i pokupiti njegove dragocjenosti. Vaš nivo časti i morala će se povećati ili smanjiti ovisno o tome kako postupite u pojedinim situacijama. To će u konačnici utjecati na način kojim ljudi komuniciraju s vama.

 

Shodno tome postoji sistem koji ne dopušta da se baš totalno povampirite sijući strah i trepet među lokalnim pukom. Ako krenete činiti razna nedjela, lokalne vlasti će vas pokušati naći, uloviti te strpati u zatvor. Ako i pobjegnete, šerif će za vama izdati tjeralicu na kojoj će biti raspisana nagrada za vašu glavu. Novac možete sami platiti, možete podmititi lokalne vlasti ili možete početi činiti dobra djela u nadi da će vam se u konačnici sve oprostiti. Marston može kupiti i maramu koja će mu odlično poslužiti kako bi sakrio lice prilikom pljačke. Samo trebate neopaženo izjuriti iz grada i vaš 'wanted level' će se sniziti. Ako vas ipak uhvate s prstima u pekmezu, izdat će tjeralicu i lovci na glave će pokušati zaraditi na vama. Ako postanete poznati, neki od njih će se pokušati i proslaviti izazivajući vas na dvoboj.

 

Grafički igra izgleda sjajno, a ono što je najbolje u cijeloj priči jest to što možete igrati i svakoj situaciji pristupiti upravo onako kako vi želite. Ako vam je želja biti pijani kauboj koji polako jaše unaokolo ubijajući svakog na koga naiđe, možete. Ako želite činiti dobro i pomagati drugima u nevolji, samo skoknite do saluna, gdje ćete uvijek naći nekoga kome je potrebna vaša pomoć, te postanite njegov ili njen heroj. Svaka odluka koju donesete u igri, bila ona loša ili dobra, utjecat će na samu radnju. Upravo ta činjenica čini ovu igru toliko zanimljivom i nepredvidljivom. Iako ćemo se trebati strpjeti još otprilike četiri mjeseca do izlaska, ovaj naslov čekamo s velikim nestrpljenjem.

 

Red Dead Redemption će izaći za Xbox360 i PS3 krajem travnja ove godine.

 

 

Red Dead Redemption

 

 

Red Dead Redemption