ROE V. WADE

Odluka koja je šokirala Ameriku: Vrhovni sud SAD-a ukinuo pravo na pobačaj

24.06.2022 u 16:31

Bionic
Reading

Milijuni žena u SAD-u izgubit će zakonsko pravo na pobačaj, nakon što je Vrhovni sud poništio presudu Roe vs. Wade iz 1973. godine, u kojoj se navodi da žene imaju pravo na pobačaj na temelju ustavnog prava na privatnost vlastitog tijela. Presuda predstavlja pobjedu religijske desnice nakon 50 godina borbe protiv pobačaja. Očekuje se da će se zagovornici zabrane pobačaja težiti zabrani u cijeloj zemlji

Presuda je omogućena nominacijom troje konzervativnih sudaca - Neila Gorsucha, Bretta Kavanaugha i Amy Coney Barrett - u mandatu republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Konzervativna većina u Vrhovnom sudu je omjerom glasova 6-3 potvrdila legalnost zakona u Mississippiju kojim se zabranjuju pobačaji nakon 15. tjedna trudnoće. Riječ je o slučaju Dobbs v. Jackson Women's Health Organization, a sud je presudio u korist države, čime je zapravo okončano ustavno pravo na pobačaj.

Suci su istaknuli da je presuda u slučaju Roe protiv Wade, po kojoj su pobačaji postali legalni u cijelom SAD-u do trenutka kada fetus može preživjeti izvan maternice (između 24. i 28. tjedna trudnoće), pogrešna jer američki ustav ne spominje pravo na pobačaj.

U svibnju je procurio nacrt presude u kojemu se navodilo da bi sud mogao poništiti presudu iz 1973., što je izazvalo političke sukobe.

Zakon države Mississippi blokirali su niži sudovi s argumentacijom da se tim zakonom krši presuda Vrhovnog suda. Jackson Women's Health Organization, jedina preostala klinika za pobačaje u Mississippiju, podnijela je tužbu Vrhovnom sudu protiv zakona države Mississippi iz 2018., u čemu je imala podršku administracije demokratskog predsjednika Joea Bidena. Po tom su zakonu u Mississippiju nakon 15. tjedna dopušteni pobačaji ako postoji ugroza za majku ili "teška fetalna abnormalnost", ali ne i u slučaju trudnoća koje su posljedica silovanja ili incesta.

Vrhovni sud prethodno u slučaju Roe protiv Wadea argumentirao da pravo na pobačaj proizlazi iz ustavnog prava na privatnost.

Presuda će promijeniti prava na pobačaj u Americi, a pojedine države sada mogu taj zabraniti postupak. Očekuje se da će polovica američkih država uvesti nova ograničenja ili zabranu pobačaja. Trinaest ih je već donijelo uredbe koje će automatski zabraniti pobačaj nakon presude Vrhovnog suda. Brojni drugi će vjerojatno brzo donijeti nova ograničenja, piše BBC.

Ukupno se očekuje da će pristup pobačaju izgubiti oko 36 milijuna žena u reproduktivnoj dobi, prema istraživanju zdravstvene organizacije Planned Parenthood.

Sudac Vrhovnog suda Clarence Thomas, republikanac kojeg je na to mjesto lansirao bivši predsjednik George H. W. Bush, u obrazloženju presude izričito je pozvao Sud da odbaci i presude Griswold (pravo na kontracepciju), Lawrence (pravo na istospolnu intimnost) i Obergefell (pravo na istospolni brak).

Tisuće ljudi prosvjedovalo je u Washingtonu i drugim gradovima nakon što je procurio nacrt presude. Neki su prosvjedovali i ispred domova konzervativnih sudaca, a muškarac u Kaliforniji uhićen je s puškom, streljivom i suzavcem u blizini kuće suce Bretta Kavanaugha u Marylandu 8. lipnja, nakon čega je optužen za pokušaj ubojstva.

Konstelacija u Vrhovnom sudu promijenila se nakon što su od 2018. dva suca s permisivnim gledištima o pobačaju, zamijenjena s konzervativcima.

Sudac Anthony Kennedy, konzervativac koji je ponekad glasao s liberalnim sucima o pitanjima poput pobačaja i LGBT prava, umirovio se 2018., a zamijenio ga je Kavanaugh. Kennedy je bio dio većine koja je 1992. potvrdila presudu Roe protiv Wadea, a 2016. je glasao protiv restrikcija pobačaju u Teksasu.

  • +13
Pro i kontra prosvjednici pred američkim Vrhovnim sudom Izvor: Profimedia / Autor: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Liberalna sutkinja Ruth Bader Ginsburg umrla je 2020., a zamijenila ju je profesorica na pravnom fakultetu Amy Coney Barrett, koja je signalizirala da se protivi presudu Roe protiv Wadea.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava pravo na pobačaj.

Aktivisti protiv pobačaja i kršćanski konzervativci desetljećima su zagovarali poništenje spomenute presude, a svake godine su u Washingtonu održavali prosvjedne skupove u siječnju. Preokrenuti Roe desetljećima je bio cilj aktivista protiv pobačaja i kršćanskih konzervativaca, s godišnjim marševima u Washingtonu, uključujući i siječanj ove godine.

Broj pobačaja u SAD-u porastao je za 8 posto u razdoblju od 2018. do 2020., čime je srušen 30-godišnji trend smanjenja broja pobačaja.

Trudnice iz država s restriktivnim zakonodavstvom putovat će u drugu saveznu državu s legalnim pobačajem ili će ilegalno pobaciti. Nekoliko demokratskih saveznih država očekuje porast broja pobačaja pa su poduzele korake za olakšavanje pobačaja, a klinike su preusmjerile svoje resurse.

Vrhovni je sud odlučio da sada pojedine savezne države mogu ograničiti ili zabraniti pobačaj. "Ustav ne jamči pravo na pobačaj; 'Roe i Casey' su poništeni, a ovlasti za reguliranje pobačaja vraćena je narodu i njihovim izabranim predstavnicima", poručio je Vrhovni sud SAD-a.

Sudac Samuel Alito je u mišljenju većine kazao da 'pobačaj predstavlja duboko moralno pitanje o kojemu Amerikanci imaju oštro oprečne stavove'.'Ustav ne zabranjuje građanima svake savezne države da reguliraju ili zabranjuju pobačaj', rekao je.

Alitovo mišljenje uvelike održava i nacrt njegova mišljenja čiji je sadržaj procurio početkom svibnja, što je potaknulo demonstracije diljem zemlje, dok se pojačalo osiguranje oko Vrhovnog suda u središtu Washingtona.

Presuda je suprotna međunarodnom trendu liberaliziranja zakona o pobačaju, uključujući u zemljama poput Irske, Argentine, Meksika i Kolumbije, u kojima Katolička Crkva i dalje ima značajan utjecajj.

Chuck Schumer, vođa demokrata u Senatu, rekao je da je američkim ženama ukradeno njihovo temeljno pravo. Današnji dan nazvao je 'jednim od najmračnijih dana' koje je SAD ikada vidio

'Milijunima i milijunima američkih žena njihova prava oduzima petero neizabranih sudaca na ekstremističkom MAGA sudu', naveo je u priopćenju.

'Ovi suci, koje su imenovali republikanci i koji predsjedavaju bez ikakve odgovornosti, ukrali su temeljno pravo na pobačaj američkim ženama u ovoj zemlji. Ove su suce namjerno imenovali republikanci kako bi poništili Roe protiv Wadea i svaki republikanski senator je znao da će to dogoditi ako je glasali za potvrđivanje ovih radikalnih sudaca', poručio je Schumer.

'Današnja odluka kristalno jasno pokazuje kontrast kako se približavamo izborima u studenom: birajte više MAGA republikanaca ako želite zabranu pobačaja u cijeloj zemlji, zatvaranje žena i liječnika i bez izuzeća za silovanje ili incest', nastavio je. 'Ili, izaberite više demokrata koji su za pravo na izbor kako bi spasili Roe i zaštitili pravo žena da same donose odluke o svom tijelu, a ne da umjesto njih to čine političari'.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi okrivila je bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i čelnika manjine u Senatu Mitcha McConnella za postavljanje temelja za današnju odluku.

'Zbog Donalda Trumpa, Mitcha McConnella, Republikanske stranke i njihove velike većine na Vrhovnom sudu, američke žene danas imaju manje slobode od svojih majki', rekla je Pelosi novinarima na konferenciji za novinare. Presudu najvišeg suda opisala je kao 'opasnu' i pozvala ljude koji podržavaju pravo na pobačaj da glasaju na izborima u studenom.

'Budite svjesni toga, republikanci planiraju zabranu pobačaja u cijeloj zemlji. Ne može im se dopustiti da imaju većinu u Kongresu za to', rekla je Pelosi.