HARKIVSKO RATIŠTe

Rusi su počeli postavljati dalekometne špijunske sustave, evo kako su Ukrajinci uzvratili

09.03.2024 u 15:22

Bionic
Reading

Ruska vojska započela je s opsežnim postavljanjem sustava videonadzora velikog dometa na okupiranom teritoriju kako bi nadzirala akcije ukrajinskih branitelja. Riječ je o svojevrsnom alarmnom sustavu koji skenira kontrolirana područja, upozorava na sve pokrete suparnika i prati svaku njihovu promjenu položaja. Evo što sve znamo u sustavu Murom-P, za koji Ukrajinci imaju djelotvoran protuotrov

Novinska agencija Interfax-Ukrajina objavila je sredinom ovog tjedna da su časnici za zračno izviđanje Glavne obavještajne službe ministarstva obrane Ukrajine uništili ruski autonomni mobilni video-termovizijski nadzorni sustav Murom-P. Sustav je, prema navodima agencije, uništen u blizini ukrajinsko-ruske granice FPV dronom, odnosno bespilotnom letjelicom čiji operater nadgleda snimku iz kamere posebnim naočalama kako bi lakše upravljao njome.

'Optika Murom sposobna je detektirati osobu na udaljenosti do 10 kilometara kamerom i do četiri kilometra termovizijom. Tijekom izviđanja u naznačenom kvadrantu, operateri Glavne obavještajne uprave ministarstva obrane Ukrajine ušli su u trag vozilu u kojem su se nalazili ruski okupatori i spalili ga', navela je agencija, ističući da se šteta po rusku vojsku procjenjuje na oko 50.000 dolara.

Vijest o uništavanju sustava Murom-P priopćena je samo nekoliko dana od objave da ruska vojska raspoređuje ovaj dugodometni videonadzor na okupiranim područjima Ukrajine. Službeni Kijev potvrdio je agencijsku vijest, precizirajući da su dva takva sustava uništili pripadnici diverzantsko-izviđačke skupine 15. mobilnog graničnog odreda Državne granične službe Ukrajine na području Harkiva. Prema objavljenoj snimci, uništeni Murom-P bio je postavljen na vrh telekomunikacijskog tornja. Potom su uslijedila priopćenja da je ukrajinska vojska i ranije uspješno uništila nekoliko takvih sustava postavljenih na okupiranim područjima.

Ruska vojska počela je eksperimentalno koristiti Murom-P 2016., a dvije godine kasnije ušao je u upotrebu Federalne službe sigurnosti Ruske Federacije, odnosno njezinu pograničnu službu. Riječ je o mobilnom sustavu videonadzora i za emitiranje toplinske slike koji proizvodi tvrtka Stilsoft, a čiji ga izvoznik Rosoboronexport reklamira kao brzo rasporediv, dalekometni i 24/7 sustav za održavanje sigurnosti granica.

Ruski špijunski sustav Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije - Stilsoft

Otkriva, prati i razvrstava ciljeve

Prema navodima Stilsofta, sustav, osim pružanja zaštite granice, osigurava sigurnost položaja vojnih postrojbi, čuva prilaze smještaju vojnog osoblja i nadzire otvorene prostore u realnom vremenu. Uz to, skenira kontrolirani prostor u ručnom i automatiziranom načinu rada, određuje i arhivira mjesta kršenja granične kontrole u stvarnom vremenu te pali alarm.

Također, određuje lokacije servisnog osoblja na karti terena pomoću GPS prijemnika te otkriva i prati ciljeve videokamerom i termovizijom instaliranom na rotirajućem uređaju. Proizvođač tvrdi da Murom-P pruža i radarski nadzor kontroliranog područja uz istovremeno praćenje nekoliko ciljeva, određuje azimute i domete ciljeva te ih razvrstava po vrsti i prikazuje na karti terena.

Stilsoft se hvali time da je sustav sposoban detektirati objekte tipa vozilo ili osobe u nekoliko raspona. Primjerice, dnevna kamera može detektirati vozilo na udaljenosti od 10 kilometara, a osobu prepoznaje s udaljenosti od osam kilometara. Ugrađene termalne kamere pak uočavaju vozilo unutar 6,9 kilometara, a osobu zahvaćaju na udaljenosti od 2,7 kilometara. Murom-P je također sposoban poslati upozorenje putem bežične komunikacije i automatski obilježiti lokaciju prijetnje na mapi.

Sustav se temelji na videokameri velikog dometa tipa SDP-8083 i termoviziji tipa SDP-8615M/8815M, instaliranoj na rotacijskom uređaju SDP-881, a koji omogućuje usmjeravanje kamera, mijenjajući njihov azimut i kut elevacije. Ugrađeni radar tipa STS-177 dizajniran je za otkrivanje objekata na površini, kao i za određivanje njihovog dometa, brzine kretanja i geometrijskih parametara.

Preporuka zapovjedništva: Koristiti jeftinije dronove

Napajanje se pak osigurava iz on-board mreže popratnog vozila, solarnih modula ili generatora kada se koristi jarbol sustava. Tu su i komunikacijski kontroler STS-507 za uspostavljenje širokopojasnog bežičnog komunikacijskog kanala između dva mjesta i detektor STS-102P, a koji generira alarmne obavijesti i njihovo slanje putem radiokanala na osmatračko mjesto.

Spomenuti radar koristi algoritme za obradu radiosignala za dobivanje točnih podataka o promatranim objektima u svim vremenskim uvjetima, a za otkrivanje i praćenje ciljeva koriste se inteligentne tehnologije FineTrack i FineDome. Njima se upravlja putem prijenosnog računala s instaliranim softverom spojenim na upravljačku jedinicu kabelske linije ili radiokanal, a operater može djelovati na 100 metara od postavljanja sustava do maksimalnih osam kilometara udaljenosti.

Posebnosti ovog sustava su brzo postavljanje, dugotrajan rad i opcija individualne dojave sa zvučnim, svjetlosnim i vibracijskim signalima za osoblje u slučaju alarmantnog događaja. Premda je Murom-P veličine standardne televizijske kamere, čini se da je itekako vidljiv Ukrajincima, bez obzira na ruske pokušaje kamuflaže i skrivanja u granama drveća te na vrhovima zgrada i tornjeva.

Nedugo nakon što su ga prvi put zamijetili u blizini Harkiva, Ukrajinci su ga uspjeli uništiti preciznim pogotkom iz FPV (first person view) drona naoružanog eksplozivom. Poslije tog uspjeha uslijedila je preporuka ukrajinskog zapovjedništva da se Murom-P na tom dijelu sjeveroistočnog bojišta i ubuduće uništava jeftinijim varijantama dronova naoružanih bombama, a sve kako bi odnos uloženog i uništenog bio na strani Ukrajine.