KRIM POTPUNO RUSKI

Rusi zauzeli čak i ukrajinsku tvornicu čokolade

20.03.2014 u 22:29

Bionic
Reading

Ukrajinska vlada je u četvrtak tvrdila da su ruske vlasti konfiscirale u Rusiji ukrajinske tvornice čokolade Roshen koju kontrolira milijarder blizak sadašnjoj vlasti i mogući kandidat za predsjedničke izbore

Ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo gospodarstva su naveli da su agenti ruskih specijalnih snaga preuzeli u srijedu te tvornice u regiji Lipeck, 500 km južno do Moskve.

Ruske vlasti su konfiscirale proizvodne pogone Roshena u Rusiji, ocijenila su ministarstva u priopćenju, zahtijevajući od Moskve da odmah prekine tvornicu ometati u radu.

Jedna glasnogovornica Roshena je rekla za rusku službenu agenciju Itar-Tass da je poduzeće prekinulo proizvodnju u Rusiji u srijedu nakon pretraživanja. Bankarski računi tvrtke su blokirani, precizirala je.

Tvornicu slatkiša, čija je proizvodnja jako popularna na području bivšeg Sovjetskog Saveza, kontrolira Petro Porošenko, milijarder i bivši ministar gospodarstva i vanjskih poslova koji je podržao prosvjedni pokret protiv predsjednika Viktora Janukoviča.

Smatraju ga osobom sklonom kompromisu i prema anketama on je favorit za predsjedničke izbore 25. svibnja, ali još se nije izjasnio o kandidaturi.

Prošlog ljeta Rusija je zabranila sav uvoz čokolada Roshen iz Ukrajine, službeno iz zdravstvenih razloga, dok je Kijev tvrdio da se radi o političkoj odluci.