ANALIZA JELENE JURIŠIĆ

Rusija se ne mora bojati sankcija jer nije dužnik MMF-a

01.03.2014 u 21:58

Bionic
Reading

Jelena Jurišić, profesorica s Hrvatskih studija i analitičarka prilika u Rusiji, gostovala je u Dnevniku Hrvatske televizije analizirajući aktualno stanje u Ukrajini i na Krimu

‘Krim je oduvijek područje raznolike nacionalne strukture - od Tatara koje je Staljin deportirao, a kasnije je Hruščov taj dio nenadano dao Ukrajini i tamo je ostao veliki dio ruskog stanovništva koji danas čine 58 posto’, kazala je Jurišić.

Na pitanje smatraju li Rusi da mogu revidirati tu Hruščovljevovu odluku i Krim vratiti majci Rusiji, kazala je da su Rusija i Vladimir Putin koji je dobio dozvolu upotrebe vojne sile, pokazali svoj stav da će štititi određene vrijednosti, ne samo svoje vojnike i građane nego i vanjskopolitičke principe.

‘Putin je dobio dozvolu da iskoristi vojsku, a kretanja koja vidimo po Krimu dio su sporazuma Rusije i Ukrajine prema kojem Rusi kada su lokacije na kojima je njihova vojska ugrožena, mogu ih štititi.

Prognozirajući daljnji tijek događanja u Krimu, kazala je da Rusija priprema sve korake. ‘Vidjeli smo pozive ruskih parlamentaraca na opoziv ruskog veleposlanika u Washingtonu. Rusija puno brže djeluje od ostalih, EU i NATO-a, koji su oko ove situacije najavili sastanke za ponedjeljak. Rusija ima vojsku i financijske razloge i plin te će postavljati svoje uvjete’, zaključila je.

Komentiravši upozorenje Baracka Obame koji je kazao da će povreda suvereniteta imati cijenu, Jurišić je ustvrdila da se sankcije uobičajene za ovakve prilike ne odnose se na Rusiju jer nije dužnik MMF-a, ne kupuje plin od EU nego je obratno, a Rusija kontrolira svoj dio Crnog mora i teško je očekivati oružane intervencije izvana.