negirao genocid

Šef diplomacije BiH zbog Srebrenice nazvao veleposlanika Izraela ljudskom sramotom

27.04.2024 u 22:58

Bionic
Reading

Šef bosanskohercegovačke diplomacije Elmedin Konaković nazvao je u subotu izraelskog veleposlanika u Srbiji "diplomatskom i ljudskom sramotom" nakon što je izjavio kako Izrael Srebrenicu ne smatra genocidom jer to "umanjuje važnost" tog termina

"Vi ste sramota diplomacije i ljudska ste sramota“, napisao je Konaković na X-u. "Umanjivanje zločina u Srebrenici pod plaštom ‘važnosti termina’ nije samo intelektualno nepošteno, već i moralno upitno“, dodao je. Izraelski veleposlanik Yahel Vilan izjavio je u petak za srbijansko izdanje ruskog portala Sputnjik kako holokaust nad Židovima u Drugom svjetskom ratu nije jedini genocid i da ih je bilo još širom svijeta.

"Ali, kada Srebrenicu nazovete genocidom, po mom mišljenju to umanjuje važnost tog termina koji bi se trebao koristiti samo za genocide. Za mene, Srebrenica se ne bi trebala nazivati genocidom“, rekao je Vilan.

Opća skupština UN-a bi u svibnju trebala glasati o rezoluciji o srebreničkom genocidu što je u BiH izazvalo oštre rasprave i protivljenja vlasti u srpskom entitetu te u Beogradu. Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba su u ljeto 1995. ubile u Srebrenici više od osam tisuća Bošnjaka. Taj je zločin kvalificiran kao genocid u sudskim procesima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim sudom pravde.