nuklearno oružje

Šef ukrajinskih obavještajaca: Vidio sam dokumente, ružni su za Bjeloruse

01.09.2023 u 07:21

Bionic
Reading

Načelnik glavnog obavještajnog odjela Ministarstva obrane Ukrajine Kiril Budanov komentirao je raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji

Budanov je izjavio da je raspoređivanje nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije velika geopolitička igra.

"Ovo je sredstvo nuklearnog odvraćanja i sredstvo utjerivanja straha. Inače, što se tiče bjeloruskog nuklearnog oružja, prve bojeve glave isporučene su tek prije nekoliko dana. Prije toga provedena je opsežna obuka na nuklearnim simulatorima“, rekao je Budanov.

Međutim rekao je da su rezultati bjeloruskih treninga bili katastrofalni.

"Pročitao sam izvorne dokumente temeljene na rezultatima obuke. Prilično ružni dokumenti za Bjeloruse. Ruska administracija odgovorna za nuklearno oružje napisala je da je temeljem rezultata obuke na nuklearnim simulatorima za sustav Iskander uočeno da je Bjelorusija potpuno nespremna za korištenje tog oružja", objasnio je Budanov.

Podsjetimo, Rusija je prije nekoliko mjeseci najavila raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije. Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin istaknuo je kako je odluka donesena u skladu s ranijim zajedničkim dokumentima koji, među ostalim, uključuju zajedničku obrambenu politiku Rusije i Bjelorusije.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko naglasio je da bi Bjelorusija u slučaju napada bila spremna upotrijebiti nuklearno oružje za obranu.