SKATEOM DO SLAVE

Skate 3

25.02.2010 u 14:56

Bionic
Reading

Ako se volite voziti na skateu ili vam se samo sviđa vidjeti druge kako izvode vratolomije na dasci s četiri kotača, možda će vam igranje trećeg nastavak Skatea pružiti dobar spoj videoigre i slobodne vožnje po zidićima i rampama urbanih sredina

Na početku ćemo se nakratko vratiti u prošlost da bismo odali počast igri zbog koje je skateboard i dospio u svijet videoigara. Bio je to legendarni Tony Hawk i njegov Pro Skater 3 koji i danas slovi za jednu od najboljih igara s tom tematikom kako za PC, tako i za prošlu generaciju konzola. A sada se vratimo sadašnjosti i igri o kojoj ćemo govoriti, a to je najnoviji Skate.

 

U Skateu 3 ulice Port Carventona će biti vaše igralište i poligon za raznorazne skokove i trikove. Potpuno novo mjesto za vožnju i nije bitno drukčije od prošla dva nastavka, zbog dosta sličnosti u samom level dizajnu. Skejtat ćete počet na području zvano University Hill, pa ćete prijeći na uži centar grada, da biste na kraju završili na uvijek popularnoj i preprekama nepresušnoj industrijskoj zoni. Svako od ovih triju područja će biti zahtjevnije kako napredujete, ali će vam pružiti i raznovrsnost same okoline kako vam sve ne bi prerano dosadilo.  

 

U trojci, cijeli koncept se temelji na timskoj vožnji, bilo da igrate online ili offline, single-player ili multyplayer. Kako se igra bazira na timovima, ukoliko igrate sami, uz vas će biti još pokoji računalno kontrolirani skater te će te se tako zajedno natjecati protiv suparničkog tima izvršavajući razne zadatke i trikove. Postoji i opcija s kojom možete odigrati i cijeli career mode sa svojim prijateljem, kako offline, tako i online, te tako dodatno povećati zadovoljstvo i zabavu igrajući udvoje.

 

Po svemu dosad napisanom možete lako zaključiti da je Skate 3 više okrenut onlineu i multiplayeru nego obrnuto. Upravo iz tog razloga velika se pažnja posvetila upravo toj komponenti. Naime, svaki puta kada tu igru odigrate online, bilo karijeru ili natjecanje, sustav će vas automatski pokušati upariti s vašim prijateljima, prije nego vas baci da se vozite s nekim neznancem. Kako biste lakše oformili svoj team, Skate 3 ima sustav tražilice zahvaljujući kojoj ćete se lakše povezati i u konačnici zaigrati s osobama koje su u skladu s vašom skejterskom filozofijom. Ako više volite uličnu vožnju nego rampu, ta će vam opcija svakako vrlo dobro doći.   

 

Moramo priznati da nas je pomalo razočarao nedostatak nekih novih sadržaja i opcija u samom gameplayu. Također, lista trikova se nije previše izmijenila i nije nadopunjena novima u mjeri kojoj smo se nadali, što je također dosta razočaravajuća činjenica. Jedna od novina koje bi mogli izdvojiti je editor staza, pomoću kojeg ćete moći graditi staze po svom ukusu. Izrađivat ćete rampe, slagati i rotirati prepreke te okretati klupe i slične objekte kako biste napravili svoju savršenu stazu.

 

Sustav kontrola je vrlo dobar i nije ga preteško usvojiti, što je pohvalno. Najnoviji Skate ima i tri razine težine koju možete odabrati, a treba reći da ima i vrlo opsežni tutorial za sve one koji nisu tako dobro upoznati s kontrolama i gameplayom. Sve u svemu, ovaj naslov popularne franšize koji je ponajprije namijenjen online igranju mogao bi pasti na plodno tlo kod igrača upravo zbog nekih posebnih stvari koje može ponuditi samo online komponenta. S druge strane, neke stvari još valja popraviti, pa bismo gotovu igru mogli vidjeti sredinom svibnja ove godine, i to isključivo za konzole nove generacije.

 

 

Skate 3 gameplay

 

 

 

Skate 3 gameplay