NESTABILNO VRIJEME

Slovenci najavljuju: Između Zagreba i Varaždina moguć razvoj jačih oluja

20.05.2024 u 13:45

Bionic
Reading

U prvoj polovici svibnja Hrvatska je zasad uglavnom pošteđena jačih vremenskih nepogoda. Ipak, prema najavama slovenskih lovaca na oluje, to bi se moglo promijeniti već sutra

Kako pišu na stranici Neurje.si, koja je prošle godine prilično precizno prognozirala oluje u Sloveniji i susjedstvu, već danas poslijepodne ili u večernjim satima možemo računati na nekoliko pojedinačnih nevremena u južnom dijelu Slovenije. Noću će se nestabilnost pojačati pa će ih biti u većem dijelu zemlje, a ponegdje jačih s pljuskovima može biti na istoku Slovenije.

Glavnina olujnih događaja očekuje se u utorak, kada će biti i nešto više smicanja vjetra - vjetra koji mijenja smjer na visini. U poslijepodnevnim satima zapuhat će južni do jugoistočni vjetar koji će u narančasto obojena područja na slici unijeti nešto više konvektivne energije za razvoj jačih olujnih ćelija (nasuprot tome, danas prevladava jugozapadnjak). Osobito na području Dolenjske ili Štajerske poslijepodne može biti lokalnog nevremena s jakim pljuskovima i tučom.

  • +64
Nadamo se da oluja na našem području neće imati toliko dramatične posljedice kao ona prošlog lipnja Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

S Neurja navode da u području između Zagreba i Varaždina neki modeli ukazuju na razvoj jačih oluja (indeks superćelija na WRF kartama), koje bi hipotetski tada mogle putovati u smjeru Maribora, gdje će poslijepodne biti najviše energije - MLCAPE - gornjih vrijednosti do 2000 J/kg. Probleme će opet stvarati jači pljuskovi, na kakve smo navikli za ovakvih olujnih razdoblja. Zbog toga ponovno možemo računati na mogućnost manjih bujičnih poplava i izlijevanja pojedinih vodotoka, navode slovenski lovci na oluje.