SAVRŠENA PRIČA

Spec Ops: The Line

13.03.2012 u 10:52

Bionic
Reading

Spec Ops: The Line na prvi pogled izgleda kao još jedna vojna pucačina u nizu ali ispod njezine sirove površine krije se intrigantna priča, napeta atmosfera i pokoja pješčana oluja

Spec Ops: The Line je zapravo odlično ispričana priča o nestanku i spašavanju. Vi igrate u ulozi kapetana Martina Walkera kojeg prati njegov vjerni Delta squad. Vaša misija je pronaći i spasiti poručnika Johna Conrada i njegovu 33. pješačku jedinicu, koja je nestala prilikom pokušaja spašavanja preživjelih stanovnika grada Dubaia nakon velike pješčane oluje. Ono što priču igre Spec Ops: The Line razlikuje od ostalih jest što u njoj stvari nisu postavljene na način: dođete na mjesto događaja, ubijate ljude, pa malo cut animacija, pa ubijate još malo i kraj nego je priča u ovom slučaju vrlo važan faktor, te vas njezin značaj i zanimljiv rasplet događaja prati od samog početka do kraja.

Za razliku od priče, pucačka mehanika u igri Spec Ops: The Line je vrlo tipična za vojne igre iz trećeg lica. Drugim riječima, u ovom segmentu gameplaya nećete doživjeti ništa novo ili revolucionarno. Doduše, pucačine iz trećeg lica znaju biti dosta specifične i pomalo nespretne u smislu samog osjećaja kretanja po karti uz iznimke igara AAA produkcije poput serijala Uncharted ili Gears of War. Bilo kako bilo, Spec Ops: The Line niti je podbacio ali niti ne briljira u ovom segmentu gameplaya. Međutim, element koji se definitivno može pohvaliti jest igrin level dizajn i atmosfera koja će vam ubijanje protivnika i pronalaženja izgubljene jedinice učiniti i više nego ugodnim iskustvom.

Kao što smo već ranije napomenuli, Spec Ops: The Line nije tipični TPS jer ćete u njemu morati koristiti taktičke elemente kroz prizmu upravljanja vašom jedinicom. Za razliku od sličnih igara u kojima također izdajete naredbe u realnom vremenu(Rainbow Six), u ovom naslovu taj element je odlično riješen, jednom riječju, vrlo koristan i svrsishodan. Na primjer, imate opciju da 'ofarbate' mete koje su spremne za odstrel, što je posebno korisno u situacijama kada vam prijete neprijatelji pozicionirani iza raznih stacionarnih i pomičnih objekata.

Ipak, napucavanje i 'farbanje' meta nije element koji će vas tjerati da odigrate ovu igru do kraja, ali njezina priča definitivno jest. Ona možda nije komplicirana i zamršena poput one u Metal Gear Solid serijalu, ali je zato odlično ispričana i u neku ruku emotivna. Od trenutka kada shvatite da ćete iz konkretne situacije izaći živi ili vi i vaši suborci ili neprijateljski vojnici, na neki način osjetite blisku povezanost između likova i sukobljenih strana. U igri postoji i moralna komponenta ali ne u obliku na kakvu smo navikli u igrama poput 'Infamousa', već ona u kojoj ćete uvidjeti kako je naći se u lose-lose situaciji a to je nešto što do sada nismo nikada imali prilike iskusiti u jednoj video igri. U tom smislu, rijetko koji naslov kod igrača može izazvati toliko emocija kao Spec Ops: The Line.

Za sada igra izgleda vrlo obećavajuće prvenstveno zahvaljujući vrhunsko odrađenoj prići iako je još potrebno popraviti mehaniku napucavanja baš kao što igrin soundtrack nadoknađuje prosječne grafički prikaz iste. Spec Ops: The Line bi se trebao pojaviti sredinom ove godine i to za konzole i osobno računalo.



Spec Ops: The Line gameplay