intervenirala policija

Dječak (9) i njegovi roditelji siju strah u zagrebačkoj školi: Danas je eskaliralo

16.05.2024 u 22:30

Bionic
Reading

Roditelji čije je dijete izdvojeno iz razreda zbog zlostavljanja ostale djece, danas su htjeli da se on vrati u razred. Detalje saznaje reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić

Umjesto uobičajene nastave, djecu, učiteljicu i roditelje u jednoj osnovnoj školi jutros je dočekala prava drama. Roditelji dječaka koji je zbog nasilja prije 2 mjeseca izdvojen iz razreda - silom su ga htjeli vratiti na nastavu, a intervenirala je i policija. Fizičko, verbalno i seksualno nasilje. Sve se to mjesecima odvijalo u trećem razredu zagrebačke osnovne škole te je nasilni učenik izdvojen je iz razreda.

"Danas je situacija eskalirala. Roditelji su naime ušli u školu s djetetom, htjeli na silu ući u razred, ostaviti dijete u razredu da ono više ne bude izdvojeno od naše djece koja su de facto žrtve“, rekao je otac jednog od učenika za Dnevnik Nove TV.

Učiteljica je zbog sigurnosti tada zaključala učionicu i održavala nastavu. Djeca su roditeljima javila što se događa. Ubrzo – u školu stižu roditelji, ali i policija.

"Učiteljica je djeci dala da rade nešto, nije im rekla kakva je situacija da se djeca ne bi previše uzrujavala“, rekao je otac jednog od učenika.

Učenik se, kažu, nasilno ponaša otkad je upisan u školu, a uplašeni roditelji tvrde – nema djeteta koje nije bilo njegova meta. "Svako jutro smo se bojali, davali smo djeci instrukcije: pazi makni se, nemoj odgovarati i ti ćeš nastradati. Od 15-ero djece, 10-ero djece je u programu psihološke obrade“, rekla je majka jednog od učenika.

Zbog svega su angažirali odvjetnicu. "Institucije moraju napokon stati ovome na kraj i ne dopustiti da roditelji jednog učenika koji u najmanju ruku na upitan način ostvaruju roditeljsku skrb prema vlastitom djetetu maltretiraju cijelu jednu školu“, rekla je odvjetnica Anamarija Vegar.

Roditelji dječaka nisu htjeli pred kamere. Kao ni ravnateljica koja je Dnevniku Nove TV poslala pisani dopis u kojem stoji da je riječ o složenoj situaciji koju škola nema ovlasti samostalno riješiti pa surađuje s nadležnim institucijama.

Upravo zbog izostanka reakcije institucija, roditelji su prije nekoliko mjeseci odlučili da svoju djecu neće slati u školu. Puna dva tjedna. Sljedeći potez je, ne bude li pomaka – ispis iz škole. U potrazi za rješenjem sutra u školu dolaze nadležne službe.