PRIČA O VELIKOM PJESNIKU

'Sve je čisto oko serije o Tinu Ujeviću koju HRT radi s RTS-om'

22.03.2016 u 14:24

Bionic
Reading

Sudeći prema priopćenju HRT-a njihova interna revizija nije pronašla ništa sporno što bi kompromitralo bivše vodstvo kuće vezano uz koprodukcijski ugovor s Radio-televizijom Srbije (RTS) i prvi zajednički posljeratni projekt HRT-a i RTS-a - seriju posvećenu Tinu Ujeviću 'Tin – trideset godina putovanja’.

'Nakon jučerašnjih medijskih nagađanja Hrvatska radiotelevizija (HRT) obavješćuje javnost da je ostvarivanje projekta biografske igrano-dokumentarne serije Tin – 30 godina putovanja, posvećene velikomu hrvatskom pjesniku Tinu Ujeviću u povodu 60. godišnjice njegove smrti, neupitno i u skladu sa svim propisima koji uređuju takve projekte.

Biografska igrano-dokumentarna serija, koja u četiri dijela govori o životnome putu Tina Ujevića, projekt je koji je u cijelosti proizvod Hrvatske radiotelevizije. Riječ je o djelu koje je idejno i autorski nastalo na Hrvatskoj radioteleviziji, a Radiotelevizija Srbije (RTS) pridružit će se financijskom, organizacijskom i provedbenom potporom pri ostvarenju snimanja dijelova filma u Beogradu, gradu u kojemu je poznati hrvatski pjesnik proveo dio života. Na jednak se način projektu odlučila pridružiti i Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) koja će pomoći tijekom snimanja u Sarajevu', stoji u priopćenju s Prisavlja.

Podsjetimo, Hini je jučer potvrđeno da se istražuju i aktivni poslovno-produkcijski i koprodukcijski ugovori s Radio-televizijom Srbije (RTS) sklopljeni nakon sporazuma o suradnji koji je Radman u ime HRT-a u prosincu prošle godine potpisao u Beogradu.

Reviziju projekata iz vremena Radmanova mandata najavio je i vršitelj dužnosti ravnatelja programa Jozo Barišić u intervjuu nedjeljnom Jutarnjem listu naglasivši kako mu je ‘ambicija raščistiti sve financijske dubioze koje zatječe na dnevnoj bazi'.

Vezano uz seriju o Tinu Ujeviću na HRT-u kažu kako su 'dosad su na Prisavlju i na nekoliko mjesta u Zagrebu snimljeni kadrovi koji vjerno dočaravaju Zagreb od prije stotinjak godina, u vrijeme kad je u njemu živio i stvarao mladi Tin Ujević. Osim u Zagreb životni nas i radni put Tina Ujevića u igranim dijelovima vodi od Dalmacije, Beograda i Sarajeva do Pariza, a dokumentarni će dio biti ostvaren s pomoću dostupne arhivske građe i arhivskih snimaka. Svaki od četiriju nastavaka trajat će 50 minuta, a gledatelji Hrvatske radiotelevizije na svojim će malim ekranima seriju moći gledati krajem godine.'