OBITELJ TVRDI

Tamerlan je bio pod snažnim utjecajem misterioznog radikala

24.04.2013 u 11:08

Bionic
Reading

Godinama prije bombaškog napada na Bostonskom maratonu Tamerlan Carnajev pao je pod utjecaj svog novog prijatelja, muslimana konvertita koji je tog inače vjerski ravnodušnog mladića upoznao sa strogim islamom, kazali su članovi Tamerlanove obitelji, piše Associated Press

Pod tutorstvom prijatelja poznatog u obitelji Carnajev samo kao Misha, Tamerlan je odustao od boksa i prekinuo studij glazbe na kojem je studirao glasovir i violinu, potvrdila je njegova obitelj. Počeo se protiviti ratovima u Afganistanu i Iraku. Iščitavao je internetske stranice i literaturu koja je tvrdila da CIA stoji iza terorističkih napada 11. rujna 2001. i da Židovi kontroliraju svijet.

Tamerlan se zainteresirao za teorije zavjere. Na internetu je tražio primjerak knjige 'Protokoli sionskih mudraca', klasičnu antisemitsku prevaru, prvi put objavljenu u Rusiji 1903, koja govori o židovskoj zavjeri o preuzimanju svijeta.

'Moglo bi se reći da mu je uzeo mozak', rekao je Tamerlanov stric, Ruslan Carni, koji se prisjetio razgovora s Tamerlanovim zabrinutim ocem zbog Mishinog utjecaja. Napori Associated Pressa da identificiraju Mishu i intervjuiraju ga bili su neuspješni.

Tamerlan je o islamu znao samo ono što mu je kazao Misha i samo onoliko koliko je sam pronašao na internetu.

Tamerlanov odnos s Mishom mogao bi biti ključan za razumijevanje motiva njegove vjerske transformacije i, u konačnici, samog napada. Dva američka dužnosnika kazala su kako nije imao vezu s terorističkim skupinama.

Je li Al Kaidin magazin inspirirao Tamerlana?