nitko nije iznad zakona

Trumpov saveznik rugao se sudu pa dobio 'poklon' na proslavi 80. rođendana

19.05.2024 u 08:59

Bionic
Reading

Savezniku bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa Rudyju Giulianiju u petak je na njegovoj rođendanskoj proslavi uručen poziv na sud uz obavijest o optužnici koja se odnosi na pokušaj poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020. u Arizoni.

"Posljednjem optuženiku uručeno je prije nekoliko trenutaka", napisao je državni odvjetnik Arizone Kris Mayes, demokrat, u objavi na platformi X u kojoj je Giuliani označen riječima: "@RudyGiuliani nitko nije iznad zakona”, prenio je CNN.

Radi se o službenoj obavijesti da je osoba kazneno prijavljena i da se mora pojaviti pred sudom.

Mayesov glasnogovornik Richie Taylor ranije je rekao da ured državnog odvjetnika tjednima pokušava locirati bivšeg gradonačelnika New Yorka Giulianija.

U petak navečer Giuliani je na Twitteru objavio podrugljivu poruku i fotografiju na kojoj je okružen nasmijanim prijateljima.

“Ako me vlasti Arizone ne mogu pronaći do sutra ujutro,” napisao je u sada izbrisanoj objavi “1. Moraju odbaciti optužnicu; 2. Moraju priznati da ne znaju brojati glasove.”

Nekoliko sati kasnije, Giulianiju je uručen poziv da se u utorak pojavi na sudu u Phoenixu.

Caroline Wren, republikanska dužnosnica i savjetnica kandidatkinje za Senat Arizone Kari Lake, rekla je za CNN da je bila domaćica proslave Giulianijevog 80. rođendana u Palm Beachu na Floridi u petak navečer kada je Giulianiju uručen poziv na sud.

Jedan od uzvanika opisao je kako su Giulianiju dva agenta ureda državnog odvjetnika Arizone u kasnim satima uručila dokument.

"Zaskočili su ga na izlasku", rekao je, dodajući da su "mnogi gosti bili vidno uzrujani".

Giuliani je u skupini od 11 Trumpovih saveznika optuženih prošlog mjeseca u Arizoni za manipulacije na predsjedničkim izborima 2020.

Za Giulianija, prema CNN-u, u optužnici piše da je širio lažne tvrdnje o prijevari glasača nakon izbora 2020., lažno tvrdeći da dužnosnici Arizone "nisu uložili truda da otkriju" jeli glasovanje bilo validno te je pokušavao utjecati na republikanske elektore da daju glasove timu Trump-Pence.