ide na europske izbore

Turudić: Da je Kolakušić na Županijskom sudu, pokrenuo bih stegovni postupak protiv njega

04.03.2019 u 10:30

Bionic
Reading

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić u emisiji Novi dan komentirao je slučajeve u pravosuđu te utjecaj politike

Navodi kako suci jesu pod pritiskom politike i javnosti te pritiskom očekivanja, 'ali da moraju biti otporni na te pritiske jer zato i jesu suci', a na pitanje vidi li povezanost eskalacije nasilja i pravosuđa, poručio je: 'Ako pravosuđe nije efikasno, učinkovito i pravedno, doći će do kumuliranja nasilja. Bit će ga sve više, to je zakon spojenih posuda', piše N1.

Komentirajući najavu suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića da će se kandidirati na europskim izborima, Turudić je rekao da se svatko smije politički angažirati, ali da bi sudac koji se odlučio na to sam trebao zatražiti svoje razrješenje.

'Da je Kolakušić na Županijskom sudu, ja bih pokrenuo stegovni postupak protiv njega zato što je nepokretanje postupka razlog za razrješenje predsjednika suda', rekao je Turudić.

Također je odbacio tvrdnje kako je najveći problem korupcije u pravosuđu to da predsjednici sudova pojedine predmete dodjeljuju pojedinim sucima, objašnjavajući da se slučajevi već godinama dodjeljuju nasumice, računalnom dodjelom.

Na pitanje vezano za slučaj pokušaja ubojstva djece u Pagu, zaključio je kako strože kazne nisu rješenje i da se njima neće povećati broj otkrivanja počinitelja i njihovog kažnjavanja. Ističe da je za to bitna izvjesnost kazne.

Navodi da je ključno donijeti novi Zakon o kaznenom postupku: 'Zakon o kaznenom postupku je temeljeni kazneni zakon, a ministar je formirao radnu skupinu unazad mjesec ili dva i to će biti devete dopune i izmjene otkada je donesen zakon te će se nastojati otvoriti neka uska grla. U konačnici, treba nam novi Zakon o kaznenom postupku i mislim da je donesena takva politička odluka. Kad se krene raditi novi zakon, on sigurno neće stupiti na snagu tri ili četiri godine.'

Potvrdio je da pravosudni postupci predugo traju, navodeći kako se na prste jedne ruke mogu nabrojati pravomoćne presude u kojima su počinitelji proglašeni krivima ili oslobođeni. 'Naše želje i očekivanja su bili bitno veći nego rezultati koje smo ostvarili. Trebamo se svi zabrinuti', rekao je.

Za slučaj Dragana Kovačevića Daruvarca, koji je osuđen zbog brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru, ali koji nema nikakvih mjera opreza, naveo je da se radi na tome da mjere opreza više ne budu vezane uz trajanje istražnog zatvora te počinitelj, ako se približi žrtvi, ulazi u kriminalnu zonu jer to spada pod kazneno djelo prijetnje.

Smatra i da bi trebalo uvesti kazneno djelo nepridržavanja mjera opreza, koje bi bilo sankcionirano zatvorskim kaznama.