VLAST SVE DEMANTIRA

U Čečeniji homoseksualce odvode u konclogor i muče

12.04.2017 u 10:01

Bionic
Reading

Kako javljaju svjetski mediji, pozivajući se na istraživanja nezavisnog ruskog dnevnika Novaya Gazeta, u Čečeniji se trenutačno događa brutalan progon homoseksualaca koje zatvaraju u koncentracijski logor. Glasnogovornik tamošnje vlasti to je demantirao izjavom da 'u Čečeniji homoseksualci ne postoje'

Aktivisti za ljudska prava i novinari ruskog dnevnika Novaya Gazeta nakon istrage su objavili da je u Čečeniji osnovan koncentracijski logor za homoseksualce. Tamošnje vlasti, koje kontrolira saveznik Vladimira Putina Ramzan Kadirov, počele su kampanju uhićenja svih za koje sumnjaju da su homoseksualci te ih vode u logor u kojemu su mnogi izloženi mučenju, a za trojicu muškaraca se smatra i da su ubijeni.

Kadirov vlada Čečenijom čvrstom rukom i održava mir u interesu ruskog predsjednika Putina, koji se onda ne miješa u unutarnje poslove ove nekoć ratoborne ruske pokrajine, u kojoj većinom živi muslimansko stanovništvo. Običaj je u Čečeniji da se gej ljudi odriču obitelji ako se sazna za njihovu seksualnu orijentaciju, a nisu rijetka ni tzv. ubojstva iz časti, to da homoseksualne članove obitelji ubiju njihovi roditelji ili braća jer se smatra da su osramotili cijelu obitelj svojom homoseksualnošću.

Proteklih dana ljudskopravaški aktivisti u Moskvi i Sankt-Peterburgu preplavljeni su dojavama da je i inače homofobna klima u Čečeniji eskalirala u otvoreni progon homoseksualaca pod palicom Kadirovljevih snaga sigurnosti te da je u tijeku kampanja odvođenja homoseksualaca u logore.

Demantiji čečenskih vlasti samo su još više rasplamsali ove sumnje jer se dužnosnik vlade u Groznom Kheda Saratova, zadužen za ljudska prava, ovako očitovao o svemu: 'Nitko mi se nije obratio u vezi s ovom temom, ali i da jest, ja to ne bih uzeo u obzir.' Dodao je da će 'u čečenskom društvu svaka osoba koja poštuje njihovu tradicije i kulturu sama progoniti takve osobe bez ikakve pomoći vlasti i učiniti sve da takve osobe uopće ne postoje'. Istaknuo je potom da 'u Čečeniji nema homoseksualaca'.

Glasnogovornik čečenskog lidera Ramzana Kadirova Alvi Karimov izjavio je pak u istom stilu da 'nema nikakvog privođenja i progona homoseksualaca jer oni ondje jednostavno ne postoje'.

Ramzan Kadirov je inače optuživan da je povezan s ubojstvom poznate ruske novinarke Ane Politkovskaje. Ona ga je 2006. u jednom radijskom intervjuu opisala kao 'kukavicu okruženog naoružanim stražarima', a dva dana kasnije ubijena je u haustoru zgrade u kojoj je stanovala.