razne taktike

Ukrajina ima velike planove za lovce F-16, znaju i gdje će ih čuvati od Rusa

29.04.2024 u 19:59

Bionic
Reading

Ukrajinske zračne snage, odnosno glasnogovornik Ilija Jevlaš otkrili su da će Ukrajina štititi F-16 koristeći podzemne bunkere i druge metode za njihovo sigurno raspoređivanje po raznim pistama

Nakon što su Sjedinjene Američke Države odobrile dostavu ovih borbenih zrakoplova prošle jeseni, zemlje, uključujući Nizozemsku, Dansku i Rumunjsku, pomažu u obuci ukrajinskih pilota F-16 da se suprotstave ruskoj zračnoj nadmoći. Trenutačno se dvanaest ukrajinskih pilota obučava u Danskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u, a očekuje se da će biti spremni za borbu ovog ljeta.

Međutim, nakon njihova povratka, samo je oko šest od obećanih 45 F-16 od europskih saveznika možda isporučeno u Ukrajinu. Jevlaš je rekao da postoji niz pristupa sigurnom raspoređivanju F-16 u Ukrajini kako bi mogli učinkovito izvršavati zadatke i štititi zračni prostor zemlje.

'Ovo je ogromna investicija. Riječ je o podzemnim skladištima i bunkerima. Stoga sada razvijamo metode kako se točno mogu rasporediti', rekao je glasnogovornik zračnih snaga.

Strategija je rasporediti zrakoplove po različitim tipovima uzletno-sletnih staza, što Rusima predstavlja izazov za otkrivanje F-16. Konkretno, koristit će se razne metode za obmanjivanje okupatora, rekao je Jevlaš.

Ukrajina traži borbene zrakoplove F-16 kako bi se suprotstavila ruskoj zračnoj nadmoći na prvoj liniji, gdje ruski zrakoplovi održavaju prednost s mogućnostima većeg dometa unatoč gustoj protuzračnoj obrani Ukrajine. Sjedinjene Američke Države odobrile su prijenos F-16 iz Danske i Nizozemske prošlog kolovoza, do završetka obuke pilota. Obuka ukrajinskih pilota i zemaljskog osoblja je u tijeku, a Ukrajinu tek čaka upravljanje nad F-16.