velike štete

Ukrajina najavila rekordan uvoz električne energije

13.05.2024 u 12:04

Bionic
Reading

Ukrajina planira rekordan uvoz električne energije iz pet europskih zemalja nakon što je izvijestila o velikim štetama na energetskoj infrastrukturi uslijed ruskih raketnih napada, priopćilo je ministarstvo energetike

Očekuje se da će uvoz porasti na 19.484 megavat sati (Mwh), čime bi se premašio rekord od 18.649 Mwh-a na kraju ožujka, nakon prvog vala ruskih napada na ukrajinski energetski sektor.

"Suočavamo se sa značajnom nestašicom električne energije svaki dan(...) Razlog tome je šteta golemih razmjera na našim električnim centralama koje više ne mogu proizvoditi dovoljno struje kao u razdoblju prije napada", objavio je nacionalni operater Ukrenergo.

Ministarstvo energetike dodaje da planira uvoz električne energije iz Rumunjske, Slovačke, Poljske, Mađarske i Moldavije.

Ukrenergo ističe da je potrebno ograničiti potrošnju struje kako bi se održala stabilnost sustava nakon petog ciljanog raketnog napada na elektrane ove godine. Napadi su nanijeli štetu energetskom sektroru u vrijednosti većoj od milijardu dolara, rekao je ministar energetike German Galuščenko.

Zbog oštećenja termalnih centrala i hidroelektrana te sustava prijenosa električne energije, Ukrajina se sve više oslanja na svoje tri nuklearne centrale koje proizvode oko 50 posto električne energije.