moćno oružje

Ukrajina tvrdi da zna kako srušiti hipersonične Cirkone, ali postoji kvaka

29.03.2024 u 10:40

Bionic
Reading

Rusija je početkom veljače prvi put u ratu s Ukrajinom upotrijebila eksperimentalno oružje, nadzvučni projektil Cirkon. Upotreba nadzvučnog projektila predstavlja novi veliki izazov ukrajinskoj protuzračnoj obrani. Rusi tvrde da je projektil praktički neoboriv, ali sada, nešto više od mjesec i pol nakon početka njegova korištenja u borbi, Ukrajinci vjeruju da imaju rješenje

Prema izvještajima ukrajinskih medija, nakon što je 7. veljače Rusija prvi put upotrijebila Cirkon, u narednom razdoblju nastavila je aktivno koristiti ovo oružje protiv ciljeva u njihovoj zemlji. Iako ga je teško srušiti, Ukrajinci tvrde da to nije nemoguće.

U ponedjeljak 25. ožujka ujutro Rusi su izveli raketni napad na Kijev, a tada je protuzračna obrana uništila dvije ruske balističke rakete. Iz Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga nije stigla službena potvrda da su Rusi napali Kijev hipersoničnim projektilima Cirkon, ali se neslužbeno naveliko govorilo o tome.

Natalia Humeniuk, glasnogovornica južnoukrajinskih obrambenih snaga, izjavila je da Rusija posjeduje nekoliko desetaka balističkih projektila dugog dometa, ali pribjegava rezervnom naoružanju, što znači da je očajna. Dva dana kasnije glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Ilija Jevlaš kazao je da imaju sustave protuzračne obrane koji mogu oboriti hipersoničnu krstareću raketu 3M22 Cirkon.

Istražitelji na terenu nastavljaju ispitivati ostatke kako bi utvrdili koja je vrsta projektila lansirana na Kijev.

'Općenito, ova vrsta projektila je protubrodska, a ispaljuje se samo u specifičnim slučajevima koristeći razne lansirne platforme kao što su Bastion ili Bal. No možemo reći da ako su imali dovoljno drugih vrsta projektila, poput Kalibra ili Iskandera, oni bi ih upotrijebili', rekao je glasnogovornik.

Ispaljen iz Sevastopolja s okupiranog Krima, Cirkon stiže do 690 kilometara udaljenog Kijeva za šest minuta. Do Odese mu treba 2,6 minuta, a do Harkiva na granici s Rusijom 5,5 minuta. Brzina projektila iznosi otprilike osam do devet Macha ili oko 10.000 kilometara na sat. Kada uđe u udarnu putanju, njegova brzina pada na oko 4,5 Macha, prema Jevlašu.

'U ovom trenutku možemo koristiti naše antibalističke sustave. To su SAMP/T i Patriot, koji mogu nanijeti snažnu štetu i oboriti čak i takvo oružje', rekao je glasnogovornik.

  • +5
Patriot Izvor: EPA / Autor: PAWEL SUPERNAK

Ukrajinci očajnički vape za Patriotima i učestalo pozivaju zapadne saveznike da im pošalju još tih sustava kako bi se mogli obraniti od ruskih raketa. U srijedu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba nije birao riječi kada je tražio još Patriota od saveznika.

Jevlaš nije isključio ni to da bi Rusija mogla testirati ukrajinski sustav protuzračne obrane korištenjem Cirkona ili bi njegova upotreba mogla ukazivati na njihov nedostatak drugih projektila.

Rusija je u napadu navodno hipersoničnim krstarećim projektilom 3M22 Cirkon 7. veljače ubila najmanje pet i ranila više od 50 ljudi. Moskva je objavila da je ta hipersonična raketa ušla u arsenal njihove vojske početkom 2023., tvrdeći da ima domet od 600 do 1500 kilometara, da može putovati brzinom devet puta većom od zvuka te da ima bojevu glavu tešku oko 300 do 400 kilograma.