ukidanje 'novosti'

Ustavni stručnjak o programu DP-a: To je ugrožavanje slobode medija i srpske manjine

27.04.2024 u 22:39

Bionic
Reading

Ustavni stručnjak Matija Miloš za N1 televiziju komentirao je zahtjev Domovinskog pokreta za ukidanjem financiranja lista Novosti, zbog čega je reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo (HND)

Zbog ugrožavanja slobode medija, HND je pozvao stručnjake na reakciju, a Miloš se slaže da u tom slučaju jest riječ o ugrožavanju slobode medija.

'To je sigurno i ugrožavanje slobode medija i ugroza manjina, posebno srpske jer se radi o glasilu vezanom uz tu manjinu, ali i prijeti se ukidanjem finaciranja jednog medija temeljem slabo prikrivenih etničkih animoziteta. Ustavni sud kad se pokušao raspisati referendum o ćirilici, istaknuo je da se ne mogu pokretati takve demokratske inicijative ako u srži imaju protuustavne diskriminatorne porive, anomizitet prema etničkoj skupini. Ne bih rekao ni da je medijska sloboda sigurna jer ako dokidate financiranje jednog medija temeljem neracionalnih argumenata, državu uvodite u razdoblje cenzure. To je cenzura, smanjujete nekome prostor za slobodu govora jer je nepoćudan', rekao je Miloš za N1 televiziju i apelirao na Ustavni sud da reagira na to.

'Ustavni sud može reagirati i najlakše je kad postoji formalni trag politike. U slučaju zakona recimo. Sad je bitno da javnost reagira protiv takve sugestije da bi se prava manjina mogla tržiti politički što se ne smije dogoditi, i da akteri koji sudjeluju u formiranju većine marginaliziraju one koji pokušavaju ušićariti bodove na tome', rekao je.

  • +2
Domovinski pokret, presica Izvor: Cropix / Autor: Josip Bandic

Komentirao je i odluku kojom je Ustavni sud zabranio predsjedniku RH Zoranu Milanoviću da bude mandatar ili predsjednik buduće vlade, čak i ako podnese ostavku na sadašnju dužnost, pa kaže da se boji da je Ustavni sud zapeo u taktiziranju koje mu nije trebalo te da se trebao drugačije postaviti. No, naglasio je da ne smatra da se Ustavni sud svrstao na nečiju stranu, nego da je samo pogrešno procijenio situaciju 'u kojoj nije došlo do izražaja što je trebalo, a to je profesionalna pravna argumentacija'.