bilateralni odnosi

Milanović u Švicarskoj: Teme Srbije i Kosova ovih dana u Europskoj uniji se izbjegavaju kao da te zemlje ne postoje

07.04.2022 u 13:42

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nalazi se u Ženevi te se susreo s predsjednikom Švicarske Konfederacije Ignazijem Cassisom

Predsjednik Švicarske Konfederacije Ignazio Cassis na konferenciji za medije kazao je da je zemlja zatražila istragu o zločinima počinjenim u Ukrajini. 'To je osobito važno jer su u Švicarskoj sjedišta agencija koje se bave ljudskim pravima', kazao je švicarski predsjednik.

Istaknuo je da je s hrvatskim predsjednikom razgovarao o promjeni sigurnosne arhitekture u svijetu nakon invazije na Ukrajinu. Dodao je da su razgovarali i o stanju na zapadnom Balkanu.

'Zapadni Balkan je regija koja je vrlo važna za europsku stabilnost i njezinu sigurnosnu arhitekturu', rekao je švicarski predsjednik. Cassis je kazao da je bio osobito dirnut razgovorom o tome s hrvatskim predsjednikom. To ga je vratilo unatrag, kada je radio kao liječnik u Švicarskoj, a iz BiH su dolazile potpuno traumatizirane žrtve rata.

'Odnosi Hrvatske i Švicarske su na zavidnom nivou ne samo zbog naših interesa, već i zbog toga što dijelimo zajedničke vrijednosti', kazao je Cassis.

Hrvatski predsjednik kazao je da Švicarska nije članica EU-a ni UN-a i ništa se ne može uspoređivati sa Švicarskom. Milanović smatra da je švicarski pogled na stvari važan jer je nepristran, ali i polazi od sebe, što je jako važno u politici.

Dodao je da su naša stajališta slična. Mišljenja je da je dužnost biti na strani slabijega, rekao je govoreći o ratu u Ukrajini, kao neizbježnoj temi, i da je to stvar fair playa i kršćanska dužnost.

  • +5
Zoran Milanović sa švicarskim predsjednikom Ignazijem Cassisom Izvor: EPA / Autor: MARTIAL TREZZINI

Milanović je kazao da se ovih dana izbjegavaju teme Srbije i Kosova u Europskoj uniji, kao da te zemlje ne postoje.

'Ovo su dani u kojima se neke odluke moraju donijeti - hoće li Srbija biti članica Europske unije i biti dio političkog zapada te hoćemo li na kraju svi priznati Kosovo jer je to realnost', kazao je hrvatski predsjednik.

Na upit je li Švicarska prekršila svoju neutralnost nakon što je uvela sankcije Rusiji, švicarski predsjednik kazao je da je neutralnost jedan od kamena temeljaca njihove vanjske i sigurnosne politike, kao i dio identiteta koji ih prati četiri stoljeća.

'Neutralnost ne znači indiferentnost. Švicarska je neutralna i znači da neće sudjelovati u vojnim akcijama, a što se tiče opskrbe oružjem, imamo isti stav prema obje zemlje u sukobu. Prema međunarodnom pravu, od 2014. godine, kada je okupiran Krim, smatramo da su zemlje u ratu i ne izvozimo oružje nijednoj. Neutralnost ne znači i neutralnost vrijednosti', kazao je.

Odgovarajući na pitanje, hrvatski predsjednik kazao je da sankcije neće biti dovoljne da zaustave rat.

'Kako se rubalj vraća na vrijednosti prije rata, čini se da će to nasilnika samo ohrabriti', poručio je Milanović.

Jedini način da se zaustavi rat je diplomacija te da posrednici budu oni kojima se donekle vjeruje.

'U toj ulozi vidim svega nekoliko zemalja u svijetu, a hoće li se to i ostvariti, ne znam', kazao je.

Govoreći o švicarskoj neutralnosti, Milanović je kazao da se onog trenutka u kojem je Njemačka poslala oružje dogodio tektonski poremećaj. 'Švicarska je ne manirom krojača ili mesara, već majstora za satove, napravila mali pomak. Ne mislim da je Švicarska odstupila od svoje neutralnosti, nego je samo inteligentno tumači', kazao je.