virus izvan kontrole

Stožer civilne zaštite nakon tjedan dana pred medijima: Capak najavio velike količine Pfizera, a Beroš odgovarao na neugodna pitanja o platformi za cijepljenje i nesuglasicama s Marićem

16.04.2021 u 11:13

Bionic
Reading

U protekla 24 sata zabilježeno je 2698 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.053. Među njima su 2003 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 186 pacijenata. Preminule su 44 osobe, priopćio je nacionalni Stožer koji je u petak održao i konferenciju za novinare

Krunoslav Capak, šef HZJZ-a, potvrdio je da na tjednoj razini imamo rast zaraženih od 32 posto. 'Najniža incidencija je u Istarskoj, najviša u Primorsko-goranskoj županiji. U cijeloj Uniji Hrvatska zauzima 21. mjesto, samo šest zemalja ima veću stopu zaraženosti od Hrvatske. Po smrtnosti smo 17. u EU. Današnji udio je 29,2 posto pozitivnih u testiranju', rekao je.

Capak je kazao kako od četvrtog tjedna travnja Pfizer u Hrvatsku dostavlja 95.000 doza, u svibnju 173.000 doza i u lipnju još 200.000 doza tog cjepiva. Sveukupno, Hrvatska bi do lipnja trebala dobiti nešto više od milijun doza Pfizera.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako ga veseli sve što je naveo Capak jer stalno traje borba za što veće količine cjepiva. 'Možete biti sigurni da će biti dosta cjepiva za sve one koji se žele cijepiti', rekao je Beroš.

Dodao je i da je postignut dogovor s veledrogerijama oko rješavanja duga. 'Dio duga je otplaćen, dogovorena je i dinamika otplate do kraja godine, čime je osigurana isporuka lijekova do kraja godine. Moja isprike svima koji su se zabrinuli', rekao je ministar zdravstva.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Alemka Markotić rekla je da je na Znanstvenoj platformi Europske komisije jučer zaključeno da je britanska varijanta prevladala u cijeloj Europi i da više ne treba raditi sekvenciranje da bi se to dokazalo.

'Južnoafrička varijanta je na oko pet posto, a brazilska, koja bi mogla ugrožavati cijepljenje, pod kontrolom je na oko pet posto. Najviše brazilske varijante ima u Italiji, što je važno za nas. Sve zemlje EU-a bilježe značajno mlađi pobol među osobama starijim od 80 godina, što se veže s nižom smrtnošću u trećem valu', rekla je.

  • +9
Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic /CROPIX

'Kapaciteti u bolnicama su puni, Zarazna je puna, zaraženi imaju između 40 i 65 godina. Zabrinjava to što osobe od 25 do 40 godina imaju teške upale pluća, a jedna mlađa osoba je završila na ECMO-u. Mlađi moraju misliti na to da mogu razviti teške oblike bolesti, pogotovo ako su pretili ili imaju komorbiditete', poručila je i dodala: 'Kod korone nema nedodirljivih!'

Šef Stožera Davor Božinović podsjetio je da je jučer donesen produžetak mjera na nacionalnoj razini, u kojima nema promjena u odnosu na one koje su bile u protekla u dva tjedna. Jučer su zatražili strože mjere u Brodsko-posavskoj županiji, a produžili su mjere u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i još nekima.

'Dubrovačko-neretvanska županija zatražila je novu mjeru koja se odnosi na Trpanj, kojom je predloženo blago ublažavanje mjera i predlaže se rad ugostiteljskih objekata na otvorenom do 19 sati', naveo je Božinović.

Upitan kako je moguće da se netko tko ima osam godina prijavi na platformu Cijepi.se i je li bilo pogodovanja, Beroš je odvratio da pogodovanja nije bilo.

'Već jutros Ministarstvo zdravstva uputilo je demanti, svi procesi bili su transparentni i po zakonima. Teza o prikrivanju identiteta i dobavljača ne stoji jer je sve bilo objavljeno. Kao ministar ne znam koliko je to točno koštalo. Pozdravljam sve teze koje su se jučer postavile, ali mi smo tu da otklonimo sve sumnje. Istina je da je to informatički složen proces', rekao je Beroš i dodao da u njemu nije bilo pogodovanja tvrtki Cuspis.

Upitan o nesuglasjima s ministrom financija Zdravkom Marićem, Beroš kaže da se ni u jednom trenutku nije osjetio prozvanim niti ima dojam da su u nesuglasicama. 'Ako se reforma zdravstva ne provede, za to će biti odgovoran ministar, a ne premijer. Na više bih se kolosijeka osjećao krivim ako reforma ne započne. Imali smo nekoliko radnih verzija prijedloga svih onih mjera koje preporučuju stručne službe i koje je potrebno iskomunicirati na nivou Vlade. Mogu samo zahvaliti ministru Mariću, ne tražim ispriku niti se vadim na premijera ako ne dođe do reformi, ja ću biti isključivo kriv', navodi Beroš.

Na pitanje u kakvom je odnosu s vlasnikom Cuspisa Vinkom Kojundžićem, rekao je da je s njim u istim odnosima kao i s brojnim drugim dobavljačima Ministarstva. O tome hoće li se u Hrvatskoj odobriti cjepivo Sputnjik V i hoće li biti uvršteno u covid-putovnice, Capak je rekao kako će zemlje članice EU-a samostalno donositi odluke o tome hoće li prihvatiti cjepivo iz trećih zemalja.

Božinović je na kraju presice pred 'sezonu' sakramenata krizme i prve pričesti poručio da su privatna okupljanja s razlogom ograničena i apelira da se proslave održavaju u krugu najuže obitelji te uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.