SREĆA U NESREĆI

[VIDEO] Nakon 52 sata izvučen neozlijeđen dječak, poslije 54 majka i kći, a iz Sirije stigle nevjerojatne snimke spašenih djevojčica

08.02.2023 u 10:47

Bionic
Reading

Turska je objavila da je službeni broj poginulih u potresu u ponedjeljak porastao na 7108 ljudi. Uz 2470 smrtnih slučajeva u Siriji, brojka je dosegnula 9578 stradalih. Očekuje se da će nastaviti rasti. Hitne službe rade u lošim vremenskim uvjetima

Ali i u takvim uvjetima spasitelji nadljudskim naporima traže preživjele i uspijevaju ih pronaći. Nakon što su pripadnici Bijelih kaciga poslije 40 sati iz ruševina u gradu Salqinu izvukli djevojčicu, sada iz Sirije, iz grada Jindiresa, sjeverno od Alepa, dolazi nova dobra vijest.

Iz ruševina je spašena djevojčica Nur.

'Nur, ne boj se, tata je ovdje. Pogledaj ga, razgovaraj sa svojim tatom', govore spasitelji na snimci, među kojima je i otac djevojčice.

U turskom Hatayu iz ruševina su izvukli osmogodišnjeg Yigita Cakmaka i to 52 sata nakon potresa. Dječak je izvučen bez ijedne ogrebotine.

  • +2
Spašeni dječak Yigit Cakmak Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

U Adiyamanu iz ruševina su nakon 54 sata spašene Hatice Tekin i njena kći Ayca Tekin.

BBC-jev servis na turskom jeziku izvještava da će se temperature u Kahramanmaraş danas kretati od -6 °C do 1°C , u Gaziantepu od -5°C do 1°C . Očekuje se da će u Diyarbakıru nastaviti padati snijeg, s temperaturama koje će se popeti do najviše 2 °C

Spašene majka i kći Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Više od 70 zemalja ponudilo je pomoć Turskoj, a spasitelji iz cijelog svijeta pomažu u potrazi za preživjelima. Više od osam tisuća ljudi do sada je izvučeno iz ruševina u Turskoj, rekao je turski potpredsjednik Fuat Oktay.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj u 10 najteže pogođenih pokrajina.

Dio međunarodne pomoći pristiže u Siriju, ali pristup je ograničen zbog oštećenih cesta.

Jutros u 8.48 zabilježen je naknadni potres u Turskoj magnitude 4,9. EMSC navodi da je epicentar bio na dubini od 40 kilometara te 26 kilometara udaljen od grada Goksuna.

  • +5
Potres u Turskoj 7.2.2023. Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN