DAMEN FCS 4008

[VIDEO/FOTO] Velika Britanija dobila je novi brod za testiranje vrhunskih vojnih tehnologija, ovo su detalji o tom plovilu

07.08.2022 u 08:18

Bionic
Reading

Nizozemska tvrtka Damen isporučila je Kraljevskoj ratnoj mornarici Ujedinjenog Kraljevstva brod za testiranje najnovijih autonomnih obrambenih tehnologija. Brod koji će poslužiti kao eksperimentalna platforma preuzela je postrojba za inovacije pri britanskoj ratnoj mornarici, tzv. NavyX, a mi donosimo detalje o njemu

Brodogradilište Damen isporučilo je plovilo tipa FCS 4008 manje od godinu dana nakon što ga je naručila britanska postrojba za testiranje novih tehnologija. Brod je stigao u mornaričku bazu Portsmouth u južnoj Engleskoj, a ovo je prvi put da je nizozemsko brodogradilište isporučilo brod izravno britanskoj ratnoj mornarici te joj je osigurana i tehnička podrška.

'Dolazak ovog broda ključan je trenutak za sposobnost NavyX-a da isporuči rezultate i korak je promjena za Kraljevsku mornaricu. Brod će nam dati veću fleksibilnost za eksperimentiranje novim vojnim sposobnostima, ali i za ubrzano usvajanje novih tehnologija, opreme i koncepata za dobrobit Kraljevske mornarice i same obrambene industrije', rekao je šef NavyX-a, pukovnik Tom Ryall.

Damen FCS 4008 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damen

Broj je modificirana 42-metarska brza platforma nazvana XV Patrick Blackett po britanskom fizičaru koji je služio u Kraljevskoj ratnoj mornarici tijekom Prvog svjetskog rata, a koji je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1948. godine. Blackett je dobio prestižnu nagradu za svoja istraživanja pljuskova kozmičkog zračenja, a tijekom Drugog svjetskog rata bio je glavni savjetnik pri zapovjedništvu protuzračne obrane te direktor odjela operativnog istraživanja pri admiralitetu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: HUF HACK

Brod s tek peteročlanom posadom koristit će se za procjenu širokog spektra opreme, a njegovih 140 četvornih metara palube pruža optimalno područje za testiranje bespilotnih letjelica, autonomnih podvodnih plovila i druge vrhunske tehnologije. U unutrašnjosti plovila, koje inače može primiti do 100 osoba, nalaze se operativno središte i soba za sastanke.

Druge karakteristike modela FCS 4008, važne za NavyX, uključuju stabilnost i izvrsnu otpornost na loše uvjete plovidbe, a isporučitelj Damen također pruža sveobuhvatan, trogodišnji paket podrške usredotočen na prijenos znanja i tehnologije kako bi se osigurala održivost. Brod kombinira čelični trup s aluminijskom nadogradnjom, što mu omogućuje da kombinira snagu i brzinu. Inače, plovila ovog tipa od 2016. koristi i meksička ratna mornarica.

Valja reći da NavyX djeluje od 2019., prvenstveno istražujući autonomna plovila za potencijalnu upotrebu u Kraljevskoj ratnoj mornarici. Eksperimentalna postrojba testirala je dosad nekoliko naprednih tehnologija, uključujući autonomni pomorski demonstrator Mast-13 tvrtke L3Harris Technologies, kao i kruti čamac na napuhavanje bez posade koji isporučuje BAE Systems za redovite dužnosti u mornarici.

Prema najavama, XV Patrick Blackett sudjelovat će u vježbama Kraljevske mornarice i NATO-a, uz mogućnost nadogradnje autonomnom tehnologijom. Brod FCS 4008 druga je britanska tehnološka vojna akvizicija prošlog mjeseca. Na nedavno održanom zrakoplovnom sajmu Farnborough objavljeno je da britansko Kraljevsko ratno zrakoplovstvo ulaže u izgradnju tehnološkog demonstratora za program borbenog aviona šeste generacije Tempest.