boranka

Volonteri i ovog vikenda pošumljavali Mosor, dosad zasadili 130.000 stabala

15.10.2023 u 19:15

Bionic
Reading

Više od 250 volontera i ovog je vikenda pošumljavalo Mosor u sklopu akcije Boranka u kojoj je od 2018. zasađeno 130 tisuća novih stabala na opožarenim područjima u Dalmaciji, izvijestio je u nedjelju Savez izviđača Hrvatske

Uz predstavnike Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatskih šuma i Splitskog skautskog zbora u 37. akciji sudjelovali su mahom mladi, koji sadeći nova stabla žele vratiti šume na splitska požarišta.

Riječ je o učenicima i nastavnicima splitske Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, te Pomorske, Prirodoslovne i Graditeljsko-geodetske škole, kao i studentima i profesorima Kineziološkog fakulteta iz Splita.

Boranka je s akcijama pošumljavanja krenula prije šest godina i dosad je okupila više od 10.500 volontera iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva koji su posadili više od 130 tisuća stabala u sadnicama, sjemenu i žiru na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira i Zadra.

Kampanja je time, kažu izviđači postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.

Podršku izviđačima i volonterima pružaju brojne ustanove - od HGSS-a do Ravnateljstva civilne zaštite i Crvenog križa, a Boranku kao pokrovitelji godinama podržavaju Europski parlament, ministarstva poljoprivrede i znanosti, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora, navode organizatori.