poginula 281 osoba

Vulkanske erupcije indirektno uzrokovale cunami

24.12.2018 u 10:20

Bionic
Reading

Cunami koji je pogodio indonezijsku obalu i u kojem je poginula 281 osoba indirektno su uzrokovale vulkanske erupcije Anaka Krakataua, rekli su dužnosnici u ponedjeljak

Voditeljica Meteorološke, klimatološke i geofizičke agencije (BMKG) Dwikorita Karnawati rekla je novinarima da je ekipa agencija povezanih s vladom zaključila da je katastrofa koja je pogodila obje strane Sundskog tjesnaca između Jave i Sumatre uzrokovana višestrukim fenomenom.

"Cunami je povezan s vulkanskim erupcijama. To je indirektni rezultat erupcija Anak Krakataua", rekla je Karnawati.

Agencija je prvotno rekla u subotu navečer da su valovi plimni i da su se pojačali zbog punog mjeseca, no kasnije je rekla da su zapravo cunami potencijalno povezani s podvodnim urušavanjem tla uzrokovanim erupcijama Krakataua.

Vulkan je erumpirao oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu (14 h GMT) u subotu i cunami je pogodio plaže u Bantenu i Lampungu 24 minuta kasnije.

Karnawati je rekla da su vlasti zabilježile podrhtavanja vulkana koja su bila jednaka potresu magnitude 3,4. Podrhtavanje je uzrokovalo urušavanje kratera i otpuštanje materijala koji su prekrili 64 hektara njegovih obronaka prije no što su skliznuli u more.

Ona je dodala da BMKG ne može detektirati prijetnju jer njihov sustav može identificirati samo cunami koji uzrokuju potresi, a ne one koji su posljedica podvodnih urušavanja tla ili vulkanskih erupcija.

Više od tisuću ljudi ozlijeđeno je u cunamiju, 57 se vodi kao nestali. Očekuje se da će broj mrtvih još rasti, rekla je nacionalna agencija za katastrofe (BNPM) u ponedjeljak ujutro.

Glasnogovornik BNPM dodao je da je svoje domove napustilo 11.687 ljudi.

Od cunamija stradalo je pet distrikta obje pokrajine, a distrikt Pandeglang na zapadnoj obali Jave najteže je pogođen.