MUTNI POSLOVI

Yakuza 3

28.01.2010 u 15:12

Bionic
Reading

Treći nastavak o japanskom mafijašu ili yakuzi, kako se tamo naziva pripadnik kriminalnog miljea, stavlja nas u ulogu krvoločnog Kiryua Kazume

Prva dva naslova ove PlayStationove ekskluzive prošla su malo ispod radara kada su u pitanju veliki igrački blocbusteri, barem u Europi, ali treći nastavak ove akcijske tabačine trebao bi to promijeniti. Svi oni koji nisu upoznati s franšizom neka se pripreme za ulazak u opasan svijet japanskog podzemlja.

 

Mjesto radnje je fikcijski grad Kamurocho koji je baziran na stvarnom gradu Kabukichu. Nakon što je izvršen određeni pritisak kako bi se prodala zemlja od sirotišta smještenog na otoku Okinawa gdje radi njegova posvojena kći, Kiryua se vraća u Kamurocho ne bi li se obračunao sa svima koji mogu nauditi njegovim bližnjima. A njegov način obračunavanja s protivnicima je u suštini vrlo jednostavan. To uključuje razbijanje glava i vitalnih dijelova tijela šakama, nogama ili raznim tupim predmetima koji mu padnu pod ruku. Na koji god način to izvedete, budite uvjereni da će biti brutalno. Jako brutalno.

 

S gameplayom nalik GTA-u, Yakuzu 3 igrat ćete iz perspektive trećeg lica, što će vam dati pravi osjećaj borbe i kretanja kada se nađete okruženi gomilom zlikovaca. Sama borba se odvija tako što ćete osim klasičnih udaraca rukama, nogama i glavom protivnike moći uhvatiti za ovratnik te ih odbaciti na drugu stranu, dok ćete u istom trenutku dosadnjakoviću iza svojih leđa zabiti petu u nos. Na raspolaganju su vam i različita pomagala kojima će te lakše izlaziti na kraj s oponentima: od stolica, vaza, bicikala, pa do tradicionalnih japanskih oružja poput katane ili nunčaka.

 

Sve to će u konačnici biti nadopunjeno 'heat gaugeom' koji će se polako puniti sve dok ne poplavi odnosno pocrveni. Kada se to dogodi otvorit će se mogućnost za izvođenje 'finishera' koji su sami po sebi prava poslastica. To uključuje razbijanje faca o obližnji zid ili, ako ste primjerice na ulici, o prometni znak. Razbijanje faca je samo jedan od mnogih mogućih 'finishera', a spomenut ću još koljačinu katanom (samurajski mač) ili dobro staro cipelarenje dok vaš protivnik bespomoćno leži na podu. Yakuzi 3 krv nije strani pojam, tako da će je biti u izobilju. Brutalno do bola!

 

Igra u sebi sadrži i neke RPG elemente u smislu nabildavanja vašeg lika. Revnim treningom kod majstora borilačkih vještina naučit ćete razne nove poteze i 'comboe' te dobiti borbeno iskustvo kako biste bili ubojitiji. 

 

Grafički se igra ne može usporediti sa svojim prethodnicima jer ipak dolazi na puno moćnijoj mašini PS3, ali treba istaknuti da igrin 'in-game' izgleda fenomenalno. Imajući to na umu, prerenderirane scene u igri izgledaju među najboljima koje smo imali priliku vidjeti na konzoli PS3. Budući je igra rađena u GTA stilu, osim što ćete besciljno moći lunjati po gradu, moći ćete raditi i puno drugih stvari. Grad u kojem se nalazite je pun života i raznih događanja. Tako možete samo razgovarati s ljudima ili ih možete jednostavno pretući. Možete ući u jednu od mnogobrojnih igraonica gdje se nalaze razni automati te zaigrati neku mini igru, a ako ste raspoloženi za pjevanje, vokalne sposobnosti možete pokazati pjevajući karaoke.

 

Zvuk u igri je također na visokoj razini, ali kako je Yakuza 3 čistokrvni japanski proizvod bez engleskog 'voice overa', možda će vam zasmetati pokoji krivo preveden podnaslov, ali to nije nešto zbog čega biste trebali čupati kosu. Igra će se u Europi pojaviti u ožujku, nedugo iza japanske premijere. Jesam li možda spomenuo da je igra brutalna, jako brutalna?

 

 

Yakuza 3

 

 

 

Yakuza 3