KIŠA I RAST TEMPERATURE

Zadnji val hladnoće stiže, no tek nakon toga vrijeme će iznenaditi

28.02.2018 u 06:47

Bionic
Reading

S vrhuncem u četvrtak, minusi u Hrvatskoj spuštaju se i do 20 ispod nule, no od kraja tjedna predviđa se velika promjena vremena. Čekaju nas jake padaline i zatopljenje, uz temperature i iznad 15 stupnjeva na jugu zemlje

Sredina najhladnijeg tjedna ove zime donijela je vrlo veliku opasnost od hladnog vala za Split i Rijeku, dok se za Zagreb, Karlovac i Gospić predviđa velika opasnost.

Prema Državnom hidrometeorološkom zavodu, vrijeme će u srijedu biti djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano te jako hladno. U unutrašnjosti će više oblaka biti tijekom prijepodneva, a mjestimičnog slabog snijega bit će uglavnom u Slavoniji i Baranji.

Vrijeme 28.2. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku zemlje i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura te sjeverozapadnjak tijekom dana u slabljenju.

Najviša dnevna temperatura zraka između -10 i -5 u unutrašnjosti te uglavnom od -2 do 3 °C na obali i otocima.

U Zagrebu se očekuje djelomice sunčano i vrlo hladno vrijeme. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura zraka između -7 i -5 °C.

  • +12
Snijeg i zaleđeno more na rivi Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Upozoravamo na veliku do vrlo veliku opasnost od hladnog vala u cijeloj zemlji. Opasno će biti osobito za bolesnike od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti te za starije osobe', kažu u DHMZ-u.

No već u četvrtak, uz vrhunac zime, krenut će promjena vremena. Nakon vrlo hladnog jutra, osobito u unutrašnjosti, naoblačenje s jugozapada na Jadranu će već u prvom dijelu dana donijeti kišu i susnježicu, ponegdje moguće i novi snijeg, dok se snijeg u unutrašnjosti očekuje tek poslijepodne.

  • +3
Snijeg u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Od kraja tjedna temperature će drastično rasti - ponegdje će se popeti i na 16 stupnjeva, no uz obilnu kišu u cijeloj zemlji.