neočekivan odgovor

'Biden je zakasnio? Žao mi je što vaši paketi s Amazona kasne, ali, znate, tamo je genocid...'

24.01.2024 u 21:22

Bionic
Reading

Poznata novinarka kritizirala je gostujući na Sky Newsu 'ludu' premisu u pitanju koje su joj postavili o bombardiranju hutista u Jemenu

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pridružila se SAD-u u zračnim napadima na ciljeve hutista u Jemenu jer ta skupina ometa globalnu komercijalnu pomorsku rutu kroz Crveno more.

Vojna skupina koju podupire Iran te koja pod svojom kontrolom drži velike dijelove Jemena i glavni grad Sanu tvrdi da cilja brodove što idu prema Izraelu kao način potpore Palestini zato što Izrael nastavlja s bombardiranjem Gaze, u kojoj je od 7. listopada ubijeno više od 25.000 ljudi.

Napadi hutista na komercijalne brodove traju od studenoga, prisiljavajući mnoga plovila da idu dužom rutom oko Afrike, uz više troškove puta. Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva David Cameron smatra da su napadi hutista na komercijalne brodove 'neprihvatljivi'.

U ponedjeljak navečer novinarka i redateljica Myriam Francois gostovala je u emisiji 'The World' Sky Newsa s Yaldom Hakim.

U jednom trenutku pitali su je je li Joe Biden trebao brže djelovati u pokretanju zračnih napada protiv hutista.

Hakim je rekla: 'Dr. Francois, ima mnogo onih koji kažu da je Bidenova administracija, iskreno, trebala djelovati prije i brže. Stotine milijardi dolara dovedene su u opasnost jer su pripadnici skupine Huti držali ovo područje u Crvenom moru pod ucjenom.'

Potom je uslijedio neočekivan odgovor.

'Dakle, samo da razjasnimo, Yalda. Bombardiramo jednu od najsiromašnijih zemalja na svijetu, koja se nalazila pod humanitarnom blokadom. Tamo je vladala glad, ti ljudi su desetkovani.

A mi ih bombardiramo jer se par momaka u gumenjacima, u znak podrške Palestincima, nad kojima se provodi genocid, protivi tome i - mi ih bombardiramo?

Ovo je samo ludi svijet. Jako mi je žao što vaši paketi s Amazona kasne, stvarno kasne. Kao, volio bih da je moj došao na vrijeme. Ali, znate, genocid, ljudi, genocid. U Gazi trenutno umiru dvije majke dnevno. Već 109 dana traje sukob te se iz dana u dan proglašava humanitarna kriza.'

Francois je hvaljena na društvenim mrežama zbog odgovora na pitanje Hakim.

Jedan korisnik Twittera/X-a rekao je: 'Ova dama radi izvanredan posao stavljajući stvari u pravu perspektivu.'