lova do krova

Objavljena lista najbolje plaćenih sportaša prošle godine. Ovo je prvih deset

17.05.2024 u 06:57

Bionic
Reading

Cristiano Ronaldo po četvrti put u karijeri zauzeo je prvo mjesto Forbesove liste najplaćenijih sportaša. Španjolski golfer Jon Rahm stigao je na drugo mjesto nakon što je počeo igrati turnire LIV Golfa kojeg financira Saudijska Arabija

Ronaldo je postao najplaćeniji sportaš na svijetu nakon što je prešao u Al Nassr iz Saudijske Arabije, a prema Forbesu njegova prošlogodišnja zarada je oko 260 milijuna dolara što je rekord svih vremena za jednog nogometaša.

Samo na terenu prema Forbesu Ronaldo je zaradio 200 milijuna dolara dok je mu se na račun izvan njega slilo dodatnih 60 milijuna dolara zahvaljujući sponzorskim ugovorima u kojima brendovi koriste njegovih 629 milijuna pratitelja na Instagramu. Rahm je zaradio 218 milijuna dolara, a njih dvojica su ujedno i jedini sportaši koji su zaradili više od 200 milijuna dolara.

Treći na listi je osmerostruki osvajač Zlatne lopte i član Intera iz Miamija Lionel Messi, koji s transferom na Floridu zaradio 135 milijuna dolara. Zanimljivo da je njegovu slučaju više novca na račun stiglo od zarade van terena nego na njemu. Tako je prema procijeni Forbesa ovaj 36-godišnjak zaradio 65 milijuna dolara na terenu, ali 70 milijuna dolara od ugovora s velikim sponzorima kao što su Adidas i Apple.

Košarkaš Los Angeles Lakersa LeBron James je na četvrtom mjestu sa 128 milijuna dolara dok je druga NBA zvijezda Giannis Antetokounmpo iz Milwaukee Bucksa peti sa 111 milijuna dolara.

Kylian Mbappe, nogometaš PSG-a, za kojeg se spekulira da će prijeći u redove Reala iz Madrida, pao je na šesto mjesto sa 110 milijuna dolara.

Neymar, koji je također prešao u saudijsku nogometnu ligu, sedmi je sa 108 milijuna dolara. Francuski napadač Karim Benzema, koji je također preselio u Saudijsku Arabiju, osmi je na listi sa 106 milijuna dolar, a slijedi ga bek Golden State Warriorsa Stephen Curry sa 102 milijuna dolara. Lamar Jackson jedini je NFL igrač na listi, na desetom mjestu sa 101 milijuna dolara.

  • +4
Deset najplaćenijih sportaša u 2023. godini Izvor: EPA / Autor: ERIK S. LESSER