LOŠ SCENARIJ

Američki obavještajci strahuju: Kina i Rusija pripremaju zajedničku invaziju?

03.05.2024 u 22:40

Bionic
Reading

Američki obavještajci procjenjuju da Rusija i Kina sve bliže surađuju u vojnim pitanjima, uključujući potencijalnu zajedničku invaziju na Tajvan, što potiče i novo planiranje Washingtona kako se suprotstaviti takvom scenariju

'Vidimo Kinu i Rusiju, po prvi put, kako zajedno vježbaju u odnosu na Tajvan. Kina tamo definitivno želi suradnju s Rusijom i ne vidimo niti jednog razloga zašto ne bi', rekla je šefica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines svjedočeći u četvrtak pred Kongresom, piše Bloomberg.

Njezino upozorenje o potencijalnoj suradnji Moskve i Pekinga na Tajvanu ponovio je i general pukovnik Jeffrey Kruse. On je rekao da je Pentagon još zabrinutiji temeljem zahtjeva zajedničkih snaga u okruženju u kojem bi Rusija i Kina sigurno bile kooperativne. Temu o potencijalnoj zajedničkoj invaziji na Tajvan pokrenuo je na sastanku resornog senatskog vojnog odbora republikanski senator Mike Rounds, koji je pitao za planove Pentagona ako do invazije dođe.

Haines je rekla kako se čini da postoji sve veća suradnja u partnerstvu 'bez ograničenja' između Rusije i Kine.

Ova saznanja dolaze u trenutku kada se očekuje da će kineski čelnik Xi Jinping sljedećeg tjedna krenuti na prvo putovanje u Europu nakon pet godina, u sklopu napora Kine da obnovi svoje vanjske odnose nakon pandemije covida. Xi će započeti turneju u Parizu u ponedjeljak, sastankom s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji zagovara ideju europske strateške autonomije od SAD-a, piše Daily Mail.

Tijekom prošlogodišnjeg posjeta Pekingu, Macron je izazvao kontroverzu rekavši da se Francuska neće nužno uvijek uskladiti sa SAD-om u vanjskoj politici, očito aludirajući na američku potporu Tajvanu.

  • +9
Emmanuel Macron Izvor: Profimedia / Autor: JEANNE ACCORSINI / Sipa Press / Profimedia

Nakon odlaska iz Francuske, Xi će posjetiti Mađarsku i Srbiju, koje se smatraju prijateljski nastrojenima prema Kini i bliskima ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Xijeve posjete Europi pomno će se pratiti u Washingtonu Kineski čelnik doputovat će u Francusku upravo u trenutku kada Pariz privodi završne pripreme za domaćinstvo Ljetnih olimpijskih igara, događaja u koji Kina ulaže ogroman nacionalni prestiž. Francuska vidi Xijev posjet, kojim se službeno obilježava 60 godina francusko-kineskih diplomatskih odnosa, kao važan diplomatski trenutak i želi se usredotočiti na šire odnose Kine s EU-om.

Macron je pozvao predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen na razgovore u ponedjeljak.