sastanak u sotinu

Tajnik DP-a Dabro potvrdio: Da, našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a

03.05.2024 u 21:16

Bionic
Reading

Kako pregovori oko slaganja saborske većine odmiču svako malo se mogu čuti i nove neslužbene informacije kako će izgledati ta većina. Prema neslužbenim informacijama HDZ će u tome uspjeti i čak ne samo doći do potrebnih 76 ruku nego da su blizu i 80 ruku u Hrvatskom saboru.

Tu većinu činili bi zastupnici izabrani na HDZ-ovoj listi, točnije njih 61, zatim 13 zastupnika s liste Domovinskog pokreta, pet manjinaca te Vesna Vučemilović, koja je izabrana na listi Mosta i Hrvatskih suverenista. U ovakvom zbroju ne bi bilo tri zastupnika SDSS-a, što je jedan od uvjeta kojeg je od početka postavio DP.

O tome jesu li uspjeli sklopiti dogovor danas nitko iz HDZ-a i DP-a nije želio govoriti ali je danas predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao kako im za većinu u saboru treba još nekoliko dana.

'Ne znam ništa o tome. Još samo da čujem da ću ja biti predsjednik Sabora', rekao je večeras za Večernji list manjinski saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Dodao je i kako se ide korak po korak te da je prvi korak bio taj da su manjinski zastupnici podržali Gordana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskog sabora. Kaže kako je to za njih sasvim logičan slijed. O daljim koracima za sada nije želio razgovarati.

Glavni operativac i tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro, koji je s Mariom Radićem i ključni pregovarač oko sastavljanja većine za novu vlast za Večernji list potvrdio je da su nakon obilježavanja Dana Vukovara, u Sotinu članovi DP-a i HDZ-a zajedno ručali. Nije to bilo tajni sastanak, kako se brzo proširilo, jer kamere su čekale ispred restorana u kojem su se našli, dok je Dabro posve otvoreno kazao i povod ručka.

'Da, našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a', jasan je bio Dabro dodajući da je ranije već dosta toga pojasnio i Marko Milić, te da u utorak očekuje nastavak pregovora.

SDSS-ov Milorad Pupovac, piše Večernji, nije se javljao, no javila se novoizabrana zastupnica te stranke Dragana Jeckov, koja je rekla kako nema nikakvih informacijama oko dogovora HDZ-a i DP-a.

'Nemam nikakvih informacija o tome. Ono što znam je da smo na posljednjem sastanku saborskih zastupnika kluba nacionalnih manjina kazali kako ostajemo jedinstveni', rekla je Jeckov. Prema njenim riječima tijekom idućeg tjedna biti će održan novi sastanak zastupnika kluba nacionalnih manjina poslije kojega će se znati više.