obilne kiše

Velike poplave i klizišta u Njemačkoj: Evakuiraju se zgrade, nestalo i struje

18.05.2024 u 09:34

Bionic
Reading

Obilne kiše dovele su u petak do poplava i aktivirale klizišta u zapadnoj njemačkoj saveznoj državi Saarlandu

Zgrade u glavnom gradu Saarbrückenu i drugim općinama morale su biti evakuirane zbog porasta vodostaja. Ministarstvo unutarnjih poslova Saarlanda priopćilo je o "velikom području pogođenom poplavama", a najjače je pogođen jugoistočni dio savezne države.

Zasad nema informacija o ozlijeđenima, rekao je glasnogovornik ministarstva. U dijelu Saarbrückena Völklingenu ulice su isključene s električne mreže zbog poplava.

Opskrba pitkom vodom je ipak osigurana, priopćili su iz općine u petak kasno navečer.

"U Völklingenu se očekuju milijunske štete, posebno u privatnom sektoru", kažu u općini. Saarbrücken, kao i nekoliko okruga, proglasio je stanje velike štete. Nekoliko zgrada u gradu moralo je biti evakuirano.

Grad je uspostavio alternativni smještaj u školama i telefonsku liniju za građane. Pogođeni su i neki domovi za umirovljenike.

  • +2
Poplave u Saarlandu Izvor: Profimedia / Autor: Bernd MŠrz / imago stock&people / Profimedia

Njemačka meteorološka služba upozorila je na kontinuiranu jaku kišu u ranim jutarnjim satima u subotu, posebno u područjima zapadno od Rajne. Nakon toga očekuje se lagani prestanak padalina.

Kancelar Olaf Scholz otkazao je predizborni nastup planiran za subotu u Saarlandu.

Umjesto toga, posjetit će Saarland zajedno s premijerkom pokrajine Anke Rehlinger kako bi stekao uvid u situaciju na terenu, najavio je glasnogovornik vlade u Saarbrückenu navečer.