Od 1923.

Fiat slavi 100 godina kultne tvornice Lingotto: Dizajnerska oznaka budućnosti marke

23.05.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Olivier Francois, šef Fiat-a, je najavio viziju budućih njihovih modela. Biti će inspirirani prepoznatljivim aspektima Lingotta i svjetski poznate staze na krovu: uključujući njegovu karakterističnu lakoću, optimizaciju prostora i intenzitet njegove fasade

Fiat danas slavi 100. godišnjicu kultnog proizvodnog pogona Lingotto, u Torinu. Prošlo je stoljeće otkako je temeljni proizvodni pogon službeno otvoren 22. svibnja 1923., čime je lokacija odmah postala glavno talijansko industrijsko središte. Poznata zgrada sada ima novi život i svrhu, ali nastavlja biti pokretač novih ideja i inspiracije.

Za Fiat, Lingotto je mjesto gdje se baština susreće s budućnošću. U svojim ranim danima, njegova ikonična struktura i značajke bili su manifest koji je Fiat uistinu lansirao u 20. stoljeće. Danas je ponovno manifest obnovljene vizije brenda u 21. stoljeću.

U slavljeničkom videu 'Oblikovanje budućnosti' Olivier Francois, CEO Fiat-a i Stellantis Global CMO, koristi priliku da najavi neke detalje o automobilima koji će se početi pojavljivati na tržištu od 2024. Tema 'Inspirirana Lingotto' također čini Fiat-ov cilj eksplicitnim: potaknuti promjenu i učiniti održivu budućnost dostupnom svima.

Fiat slavi 100 godina kultne tvornice Lingotto Izvor: Promo fotografije / Autor: FIAT

Olivier Francois je rekao: 'Mi u Fiat-u mislimo da su Lingotto i staza takav orijentir da zaslužuju postati ‘markeri dizajna’. Njihove su karakteristike nadahnule Fiat-ove dizajnere da iscrtaju linije budućih Fiat-ovih modela, od nevjerojatne krovne trake, do rampe – revolucija u 1920-ima – koja je poput manifesta naše tradicionalne lakoće: manje materijala, više prostora, to je naš vizija dizajna interijera kreće naprijed. Ovalni oblik 'La Pista 500' inspirira nekoliko novih markera interijera, dok će fasada, s lakoćom svojih prozora, također postati osebujni potpis budućih modela. Veselim se lansiranju tih modela 'nadahnutih Lingottom' za godinu dana.'

Ginevra Elkann, predsjednica Pinacoteca Agnelli je rekla: 'Danas je poseban dan: Lingotto je službeno otvorio moj pradjed, prije točno 100 godina. Bio je to vrlo ponosan trenutak: veliki korak naprijed za Fiat i za talijansku industriju općenito. Corbusier ga je nazvao 'jednim od najimpresivnijih prizora koje je industrija ikada ponudila'.

Lingotto je bio ikona talijanske proizvodnje, obnove i transformacije, a i danas je pokretač novih ideja. U 80-ima smo bili u potrazi za novom svrhom, pa je moj djed odlučio pretvoriti ga u ono što vidite danas: trgovine, urede, hotele i kulturu ispunjenu umjetničkom misijom Pinacoteca Agnelli.

Nedavno ponovno pokrenuta kroz novi ambiciozni program izložbi i događanja, Pinacoteca je postala novo odredište za raznoliku i mladu publiku. Zahvaljujući visećem vrtu na La Pisti 500 sa svojim spektakularnim umjetničkim instalacijama, Casa 500 i FIATCafé500, Pinacoteca Agnelli danas je jedan od najposjećenijih muzeja u gradu.

Zgrada Lingotto pronašla je svoju novu vokaciju tijekom 80-ih godina kada je svečano otvorena gradu Torinu, a zbirka Giovannija i Marelle Agnelli postala je njezina simbolična jezgra. Danas otvaranje La Piste 500 ponovno povezuje javnost s izvornim identitetom ovog posebnog mjesta, spajajući prošlost s novim, svježim i vitalnim korijenima.

  • +5
Fiat slavi 100 godina kultne tvornice Lingotto Izvor: Promo fotografije / Autor: FIAT

La Pista 500 najveći je viseći vrt u Europi, a Casa 500 - koja prima posjetitelje zainteresirane za ikonu Fiat, umjetnost, arhitekturu i prirodu - nije samo muzej: to je početak putovanja u budućnost.

Kao izvorni, simbolični dom Fiat-a već stoljeće, Lingotto se neprestano razvija i prilagođava s vremenom, poput marke Fiat. Inovacija, pozornost na detalje i lakoća ostaju u središtu budućih planova marke, uz snažno davanje prioriteta stvarnim potrebama kupaca u eri stalnih promjena.