službeno

[FOTO] Ferrari slikom najavio svoj prvi SUV: Hoće li se zvati Purosangue?

25.03.2022 u 22:13

Bionic
Reading

Jednom kada izađe, bit će izravni konkurent top-premium sportskim SUV modelima, u stilu peterovratnog grand tourera, poput modela Aston Martina DBX, Bentleya Bentayge ili Lamborghinija Urusa

Prije dvije godine smo zadnji put pisali o modelu Purosangue, mogućem, prvm SUV modelu legendarne talijanske sportske marke Ferrari. Sada smo vidjeli i prvu teaser fotografiju SUV modela, koju je na svom Twitter profilu objavio sam Ferrari. Iako, nigdje se ne spominje i ime Purosangue ili 'Čistokrvni', koje je čini se bilo problematično.

Naime, nakon što je Ferrari otkrio kako planira razviti svoj prvi SUV, marka je započela pregovore s talijanskom dobrotvornom neprofitnom organizacijom Purosangue oko korištenja imena. No nakon što dvije strane nisu uspjele postići dogovor, dobrotvorna organizacija blokirala je zahtjev proizvođača automobila da zaštiti ovo ime u Europi, pa je 'Propeti konjić' podignuo tužbu pred Sudom u Bologni.

Nadamo se kako je spor uspješno okončan, a Ferrari je prikazao kako bi njegov prednji kraj mogao izgledati dodavši: 'Čuli ste glasine... i zadovoljstvo nam je potvrditi da su istinite (neke od njih). Sve će biti otkriveno kasnije ove godine.'

Ferrari Purosangue biti će, jednom kada izađe, izravni konkurent top-premium sportskim SUV modelima, u stilu peterovratnog grand tourera, poput modela Aston Martina DBX, Bentleya Bentayge ili Lamborghinija Urusa, koji su već nekoliko godina prisutni na tržištu u ovoj niši.

U Maranellu, Purosangue se naziva FUV-om, što je akronim za 'Ferrari Utility Vehicle' kako bi ukazao na njegovu jedinstvenost unutar luksuznih i/ili sportskih modela s povišenom visinom od podloge. No ne treba očekivati neke posebne terenske sposobnosti budućeg Ferrarijevog SUV-a, jer talijanski majstori sportskih automobila od kojih zastaje dah ipak preferiraju svojim korisnicima omogućiti sportsko držanje u vožnji.

Iako stil, s naglaskom na SF90 Stradale, više nije tajna, ostaje za vidjeti koji će motori pokretati FUV iz Maranella. Sada kada elektrifikacija hiperautomobila više nije problem i V6 motor je oživljen s 296 GTB, za očekivati je plug-in hibridnu verziju Purosanguea. Možda u konačnici Ferrari ponudi i atmosferski V12 motor iz modela 812?

U svakom slučaju, jedva čekamo vidjeti konačan oblik i specifikacije 'Čistokrvnog'.