UrbanRebel Concept

Cupra ima novi koncept dizajna kabine budućeg gradskog EV-a

05.04.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Koncept UrbanRebel spaja sportsku i gaming estetiku s pogledom na sljedeću generaciju i pruža osjećaj da se sve vrti oko vozača

Cupra će 2025. na tržište izbaciti svoj urbani električni automobil imena UrbanRebel. Vozilo je to koje će Cupru odvesti daleko izvan svojih tradicionalnih granica. Španjolski proizvođač kaže da je UrbanRebel vođen emocijama, dizajniran i razvijen za buntovniji električni svijet. Ovaj urbani električni automobil s pogonom na prednje kotače koristi platformu MEB Small grupe Volkswagen za gradsko vozilo visokih performansi.

Dizajniran i razvijen u Barceloni, Cupra UrbanRebel dug samo 4,03 m, će se proizvoditi u tvornici u Martorellu, u skladu sa Strateškim projektom za gospodarski oporavak i transformaciju za električno i povezano vozilo.

Lagani dizajn 'gradskog buntovnika' kako u eksterijeru tako i u unutrašnjosti pomaže elektromotoru i bateriji od 226 KS (166 kW) vozila da poguraju urbani električni automobil do 100 km/h za samo 6,9 sekundi i daju mu domet do 440 km (verzija dometa).

Cupra UrbanRebel Concept: Svijet emocija na dohvat ruke Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Ideja koja je vodila Cuprin tim da stvori novi koncept dizajna za unutrašnjost UrbanRebel Concept-a je osjećaj da se sve vrti oko vas kao vozača. 'Njegova je unutrašnjost dizajnirana da maksimizira emocije i pretvori vožnju u potpuno iskustvo', kaže direktor dizajna marke, Jorge Diez.

Novi koncept dizajna

'Kada dizajniramo električni automobil budućnosti, moramo promijeniti sve utvrđene kodove i stvoriti automobil za vozače sutrašnjice', kaže Jorge Diez. A ta nova generacija 'rođena je u svijetu u kojem internet nudi trenutna uzbuđenja jednim pritiskom na gumb. Njihov im automobil mora dati isti osjećaj kroz revolucionarni dizajn za koji smatraju da je njihov', dodaje.

Vozač, centar svijeta

U ovom obnovljenom pristupu, glavni koncept dizajna interijera UrbanRebel Concept-a bio je staviti fokus na vozača, stvarajući asimetričan prostor koji ga stavlja u središte. 'Mi u Cupri volimo vožnju i zato su svi elementi usmjereni na protagonista, vozača', kaže direktor dizajna. Dva od ovih elemenata su dvostruki zasloni koji se pojavljuju pritiskom na gumb. 'S ovim LED zaslonima vozač ima sve informacije koje su mu potrebne za vožnju. Zajedno sa sustavom Head-Up Displaya, ovo čini vožnju UrbanRebel Concept-a jedinstvenim emocionalnim iskustvom', kaže Jorge.

Električni automobil sljedeće generacije

S pogledom na sljedeću generaciju, unutrašnjost Cupra UrbanRebel Concept-a karakterizira gaming estetika, s elementima koji podižu njegovu vrijednost s parametričkim dizajnom, poboljšanim upotrebom unutarnjeg osvjetljenja koje spaja sportski duh s kulturom videoigara.

'Neprestano smo imali na umu sljedeću generaciju kada smo dizajnirali interijer UrbanRebel Concept-a, pa smo osmislili paletu boja za unutarnje osvjetljenje koje naglašava vezu s virtualnim svijetom, s ljubičastom i zelenom bojom, kao i naglašavajući druge elementi interijera kao što je plutajuća konzola.'

Upečatljive boje također zauzimaju novi značaj u sjedalima skulpturalnog dizajna u boji fluora, koja su izrađena po narudžbi korištenjem 3D tehnika pletenja, uz primjenu najnovijih tehnologija u dizajnu održivijih dijelova.

Središnji element koji izdvaja unutrašnjost Cupra UrbanRebel Concepta je njegov upravljač, gdje se dva svijeta ponovno susreću. 'To je revolucionarni dizajn s ravnim dnom koji daje sportski dojam. Osim toga, dodali smo više tipki za poseban izgled kontrolera', kaže Jorge. Unutrašnjost dizajnirana kako bi vožnju budućeg električnog gradskog automobila Cupra učinila čistim uzbuđenjem u vožnji.