e fuels

[FOTO/VIDEO] Porsche i partneri krenuli u industrijsku proizvodnju sintetičkih goriva; Do 2027. kapacitet 550 milijuna litara

21.12.2022 u 16:49

Bionic
Reading

Trenutno u svijetu postoji više od 1,3 milijarde vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Mnogi od njih bit će na cestama desetljećima koja dolaze, a eFuels vlasnicima postojećih automobila nudi gotovo ugljično neutralnu alternativu

Porsche i međunarodni partneri koji rade s čileanskom operativnom tvrtkom Highly Innovative Fuels (HIF) i službeno su započeli industrijsku proizvodnju sintetičkih goriva.

U prisustvu čileanskog ministra energetike Diega Pardowa, službeno je otvoreno pilot postrojenje 'Haru Oni' u Punta Arenasu (Čile). Članovi Izvršnog odbora Porschea Barbara Frenkel i Michael Steiner obavili su svečano punjenje Porschea 911 prvim sintetičkim gorivom proizvedenim na tom mjestu. eFuels gorivo proizvedeno od vode i ugljičnog dioksida pomoću energije vjetra omogućuje gotovo CO2 neutralan rad benzinskih motora.

Porsche i partneri krenuli u industrijsku proizvodnju sintetičkih goriva Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche AG

'Porsche je predan dvostrukom putu: e-mobilnost i eFuels kao komplementarna tehnologija. Korištenjem eFuelsa smanjuju se emisije CO2. Gledajući cijeli prometni sektor, industrijsku proizvodnju sintetičkih goriva treba i dalje gurati naprijed u cijelom svijetu. S pilot tvornicom eFuels, Porsche igra vodeću ulogu u ovom razvoju,' kaže Barbara Frenkel, članica Izvršnog odbora za nabavu u Porsche AG.

'Potencijal eFuelsa je ogroman. Trenutno u svijetu postoji više od 1,3 milijarde vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Mnogi od njih bit će na cestama desetljećima koja dolaze, a eFuels vlasnicima postojećih automobila nudi gotovo ugljično neutralnu alternativu. Kao proizvođač učinkovitih motora visokih performansi, Porsche ima širok raspon znanja i iskustava u području goriva,' dodaje Michael Steiner, član Izvršnog odbora za razvoj i istraživanje u Porsche AG.

U pilot fazi planirana je proizvodnja eFuel od oko 130.000 litara godišnje. U početku će se gorivo koristiti u projektima kao što je Porsche Mobil 1 Supercup i u Porsche Experience Centers. Nakon pilot faze, projekt će se u Čileu do sredine desetljeća povećati na predviđenih 55 milijuna litara godišnje. Otprilike dvije godine kasnije očekuje se da će kapacitet biti 550 milijuna litara.

Kada započne sezona Porsche Mobil 1 Superkupa 2021., prvenstvo se obvezuje na goriva s niskim udjelom ugljika.

  • +4
Porsche eFuels sintetičko gorivo Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche AG

Jug Čilea nudi idealne uvjete za proizvodnju e-goriva, s vjetrom koji puše oko 270 dana u godini i omogućuje vjetroturbinama da rade punim kapacitetom. Punta Arenas se također nalazi u blizini Magellanovog tjesnaca. Iz luke Cabo Negro sintetičko eFuel gorivo se može transportirati kao i tradicionalna goriva po cijelom svijetu i distribuirati pomoću postojeće infrastrukture.

Porsche radi na CO2 neutralnoj bilanci u cijelom lancu vrijednosti do 2030. To također uključuje fazu CO2 neutralne upotrebe za buduće potpuno električne modele. Sintetička goriva dopunjuju elektromobilnost i dio su strategije održivosti proizvođača sportskih automobila. Porsche je već uložio više od 100 milijuna dolara u razvoj i proizvodnju eFuels goriva. Na primjer, proizvođač sportskih automobila uložio je 75 milijuna dolara u HIF Global LLC u travnju 2022. Ova tvrtka planira, gradi i upravlja pogonima eFuel u Čileu, SAD-u i Australiji.