Auto China 2024

Mazda predstavila dva konceptna EV modela: Ovo su Mazda EZ-6 i Mazda Arata

28.04.2024 u 13:08

Bionic
Reading

Mazda EZ-6 BEV model ima očekivani domet vožnje od približno 600 km, dok se očekuje da će model PHEV postići domet vožnje od preko 1000 km s jednim spremnikom goriva (CLTC ciklus)

Changan Mazda Automobile Corporation Ltd. (Changan Mazda), kineska tvrtka u koju invesira Mazda Motor Corporation (Mazda), je na sajmu Auto China 2024., predstavila potpuno novo elektrificirano vozilo, Mazdu EZ-6 i Mazdu Aratu, koncept modela elektrificiranog vozila.

Mazda EZ-6 je prvo u nizu novih elektrificiranih vozila (vozila s novom energijom) koje je razvila i proizvela Changan Mazda u suradnji s Mazdom i Chongqing Changan Automobile Co., Ltd. (Changan Automobile) će biti lansiran u Kini do kraja 2024. Osim toga, istovremeno predstavljen konceptni model Mazda Arata, trebao bi biti masovno proizveden kao drugo novo elektrificirano vozilo do kraja 2025. i predstavljen na kineskom tržištu. U Kini, gdje elektrifikacija brzo napreduje, Mazda će proširiti svoju ponudu elektrificiranih proizvoda.

Masahiro Moro, predsjednik i izvršni direktor Mazde, rekao je na konferenciji za novinare Changan Mazde je rekao: 'Oduševljeni smo što možemo predstaviti potpuno novo vozilo s novom energijom (NEV) razvijeno u savezu s Mazdom i Changan Automobile. Mazda EZ- 6 je najnovije elektrificirano vozilo koje kombinira Mazdine snage s elektrificiranom tehnologijom Changan Automobile. U budućnosti će Mazda nastaviti raditi s Changan Automobileom kako bi preokrenula poslovanje Mazde u Kini uvođenjem svojih jedinstvenih proizvoda koji zadovoljavaju potrebe kineskih kupaca koji preferiraju napredna vozila.'

Mazda EZ-6

Ovaj je namjenski elektrificirani model koji kombinira Mazdin dizajnerski jezik, KODO-Soul of Motion, i njegove prepoznatljive vozne performanse koje se fokusiraju na osjećaj vožnje Jinba-ittai (auto i vozač kao jedno), s naprednom tehnologijom električnih vozila i pametnom tehnologijom koju isporučuje Changan Automobile.

Bit će dostupne dvije verzije Mazde EZ-6, baterijsko električno vozilo (BEV) i plug-in hibridno elektrificirano vozilo (PHEV). Kupci u Kini moći će odabrati pogonski sklop koji odgovara njihovom osobnom životnom stilu i preferencijama. Još nije poznato hoće li ovaj model doći i na ostala svjetska tržišta.

Mazda EZ-6 pokazuje jednostavan, tečan oblik kupea. Vanjske dimenzije su mu sljedeće: duljina 4921 mm, širina 1890 mm (bez retrovizora), visina 1485 mm. Dimenzije guma su mu 245/45R19, pogon je straga, a može prevesti petero putnika.

Njegovo izrađeno upravljanje i kočenje omogućuju automobilu da linearno odgovori na namjere vozača. Mazda EZ-6 ima raspodjelu težine 50:50 između prednjeg i stražnjeg dijela (BEV model); prednji McPherson ovjes i stražnji multi-link ovjes; i stražnji spojler na električni pogon koji poboljšava stabilnost pri velikim brzinama.

Druge pametne značajke koje poboljšavaju i sigurnost i praktičnost uključuju inteligentni pogonski sustav koji pruža podršku vozaču kao i tehnologiju za ublažavanje nezgoda; inteligentna tehnologija parkiranja koja omogućuje upravljanje Mazdom EZ-6 glasom, čak i kada je vozač izvan vozila; i tehnologiju pametne kabine kojom se može upravljati na razne načine uključujući kontrolu glasom, dodirom i gestama.

  • +17
Mazda EZ-6 Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Model BEV ima očekivani domet vožnje od približno 600 km, dok se očekuje da će model PHEV postići domet vožnje od preko 1000 km s jednim spremnikom goriva (sve mjereno prema CLTC ciklusu).

Mazda Arata koncept

Ovaj je konceptni model dizajna za koji je Mazda prihvatila izazov da stvori novu vrijednost temeljenu na Mazdinoj filozofiji 'Uzdizanje ljudskog duha'. Kao crossover SUV, s modernim dizajnom koji stvara uglađen, elegantan dojam, dizajniran je da se dopadne naprednom, sofisticiranom ukusu kineskih potrošača.

Mazda će nastaviti slijediti 'Užitak vožnje' u okviru svoje temeljne vrijednosti usmjerene na čovjeka i težiti pružanju 'Užitka življenja' stvaranjem dirljivih iskustava u svakodnevnom životu kupaca.

Osmišljena tema je 'SOULFUL + FUTURISTIC x MODERN', što znači da utjelovljuje futurističke i moderne oblike koji evociraju sliku novog načina života s novim energetskim vozilima, dok spajaju 'uzbuđenje kretanja' kojem teži Mazda Design i osjećaj života jedinstven za KODO dizajn.

  • +3
Mazda Arata koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Bočni pogled može se pohvaliti debelim vratima i trodimenzionalnom konfiguracijom koja osigurava prianjanje na četiri gume, stvarajući snažan, dinamičan oblik koji je tipičan za KODO dizajn. Stražnja kombinirana svjetla 'križna krila', s dva krila koja se preklapaju, također se koriste za naglašavanje nove marke Mazda.

Zračni tuneli postavljeni su na vrhovima prednjeg kraja haube, s obje strane prednjeg odbojnika i s unutarnje strane D-stupa, da spomenemo samo neke. Poboljšane aerodinamičke karakteristike pridonose poboljšanoj ekološkoj učinkovitosti, dok modelu daju futuristički smisao.