SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju kampera: Najinovativniji model California svih vremena

08.05.2024 u 10:04

Bionic
Reading

Dodatno će u novom modelu California biti predstavljen plug-in hibridni sustav pogona na sve kotače. Time se kamper privremeno pretvara u električno vozilo, što istovremeno omogućuje velike ukupne dosege

Nakon proizvedenih više od 280.000 primjeraka ovog najprodavanijeg modela, marka Volkswagen gospodarska vozila sada predstavlja potpuno novu generaciju: novi model California. Temelji se na dugoj verziji iznimno modernog modela Multivan. Svaki je dio kampera redizajniran te je on sada prostraniji, pametniji, sofisticiraniji, svestraniji i održiviji. No ipak slijedi dizajn svojih legendarnih prethodnika, nastavljajući tako jednu od velikih priča o uspjehu.

Marka Volkswagen gospodarska vozila zadržala je ključne detalje modela California poput podiznog krova i interijera koji je pažljivo isplaniran do najsitnijih detalja. I naravno, novi model California istovremeno je idealan VW autobus za svakodnevicu i kamper za najbolja putovanja života.

Nova VW California - svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

Sve to sada čini još uspješnije uz najmodernije sustave pogona, potpore za vozača i infotainment sustave te novu arhitekturu kampera. Po prvi put u povijesti, sva vozila modela California bit će serijski opremljena s dvojim kliznim vratima i time omogućiti još raznovrsniju upotrebu.

Dodatno će u novom modelu California biti predstavljen plug-in hibridni sustav pogona na sve kotače. Time se kamper privremeno pretvara u električno vozilo, što istovremeno omogućuje velike ukupne dosege. Pretprodaja novog modela California i budućnost najuspješnijeg kampera svih vremena počinje nakon ljeta.

Beach, Coast i Ocean – idealni kamper za svaku situaciju

Marka Volkswagen gospodarska vozila nuditi će novi model California u verzijama Beach, Beach Tour, Beach Camper (s mini kuhinjom straga) te verzijama Coast i Ocean (svaka s kompletnom kuhinjom na strani vozača). To znači da je cijela obitelj kampera ponovno dostupna za najrazličitije zahtjeve i životne situacije. Novi model California također je jedan od tri stupa najveće ponude kampera bilo kojeg njemačkog proizvođača vozila – smješten je između manjeg modela Caddy California i većeg modela Grand California. Novi model California savršeno je svestrano vozilo i idealno kombinira funkcije VW busa za svaki dan i višenamjenskog kampera.

Uvijek s podiznim krovom i dvojim kliznim vratima

Sve verzije novog modela California opremljene su podiznim krovom s prednjim prozorom i velikim prednjim otvorom te dva dodatna bočna prozora u mijehu krova (svi s mrežom protiv komaraca). Dodatna zajednička značajka su klizna vrata na lijevoj i desnoj strani – u modelu California 6.1 ova je značajka bila dostupna samo na suvozačevoj strani u paketima opreme Coast i Ocean.

Tijekom svakodnevne upotrebe se novi model California sada može utovariti i istovariti s obje strane. Na putovanjima se obje strane vozila po prvi put mogu koristiti i kao otvorena terasa. Opcijska se tenda sada može naručiti za lijevu ili desnu stranu za zaštitu od kiše ili sunca. Također novo: pojedinačna sjedala umjesto stražnje klupe. Drugim riječima, skupi bicikli sada mogu putovati i u interijeru, a sjedala se također mogu pojedinačno namjestiti prema osobnim željama.

California temeljena na modelu Multivan

U tehničkom smislu, svi novi modeli California temelje se na inovativnoj modularnoj poprečnoj platformi (MQB), a time i na aktualnoj verziji modela Multivan s dugim međuosovinskim razmakom. Kamper je dugačak 5173 mm (prethodni model: 4904 mm); širina bez vanjskih retrovizora iznosi 1941 mm (prethodni model: 1904 mm). S 1990 mm sa spuštenim krovom, visina je identična onoj prethodnog modela, što znači da je ponovno prikladan za parkirne garaže na više katova. Između osovina se proteže dugi međuosovinski razmak od 3124 mm – osigurava još više prostora u vozilu u odnosu na prethodni model. Sa zatvorenim krovom, visina interijera iznosi 1297 mm; kada je podizni krov otvoren, ona se povećava na 2108 mm.

Zahvaljujući platformi MQB, širok raspon sustava potpore za vozača dostupan je za novi model California, pružajući dodatnu sigurnost i komfor – kreću se od funkcije kočenja pri skretanju ako vam se približava vozilo iz suprotnog smjera do sustava potpore Travel Assist koji nudi poluautomatiziranu pomoć u vožnji i time povećava komfor vožnje na velikim udaljenostima.

Prvi model California s plug-in hibridnim pogonom i sustavom 4MOTION

Novi model California pokreću tri različita sustava koji se mogu kombinirati sa svim paketima opreme i svi su upareni s automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. Marka Volkswagen gospodarska vozila koristi 4-cilindrični motor snage 110 kW (150 KS) kao učinkovit dizelski motor s turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem (TDI). Benzinski motor s turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem (TSI) jednako visokog okretnog momenta novog modela California proizvodi 150 kW (204 KS). I TDI i TSI motor pokreću prednju osovinu. Nova značajka modela California je novi plug-in hibridni pogon (eHybrid) s izlaznom snagom sustava od 180 kW (245 KS). Novi model California prvi je MQB model Volkswagen koncerna koji kombinira plug-in hibridni pogon sa sustavom pogona na sve kotače 4MOTION. Plug-in hibridni pogon omogućuje novom modelu California da se privremeno pretvori u električno vozilo tijekom svakodnevne upotrebe. Visoka učinkovitost kombinacije električnog motora i vrhunskog TSI motora (1.5 TSI evo2) također omogućuje velike ukupne dosege i maksimalnu težinu prikolice do 2000 kg. To novi model California eHybrid 4MOTION čini idealnim suputnikom za sve putnike, ljubitelje kampiranja zimi ili kampiranja s čamcima ili biciklima na prikolici.

Dvobojni lak – legendarna značajka modela California

Ne postoji niti jedno drugo vozilo na svijetu čiji je dvobojni lak toliko legendaran kao onaj modela Bulli pa je sasvim logično da je dostupan za model California marke Volkswagen gospodarska vozila. Kao alternativa jedanaest jednobojnih lakova, za novi model California bit će dostupne sljedeće dvobojne varijante (gore/dolje): Mono srebrna / Energetic narančasta metalik, Deep crna bisernog efekta / Fontana crvena metalik i – ekskluzivno za novi model California – nova kombinacija boja Candy bijela nemetalik / Starlight plava metalik. Troslojni mijeh podiznog krova može se konfigurirati u tri boje Toffee smeđa, Glacier plava i Basalt siva. Nadalje, za novi model California dostupno je sedam različitih kotača od lakog metala veličine 16, 17, 18 i 19 cola.

  • +6
VW California obitelj Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

Ponuda novog modela California uključuje idealnu verziju za svakoga

Pet verzija novog modela California osmišljeno je kako bi zadovoljilo što je moguće više životnih stilova i vrsta putovanja. U usporedbi s prethodnikom, novi modeli opremljeni su uklonjivim pojedinačnim stražnjim sjedalima (svako teži 24 kg) umjesto stražnje klupe. Praktične ladice nalaze se ispod svih pojedinačnih sjedala, kao i ispod sjedala vozača i suvozača. Velik broj USB-C priključaka od 45 V također osigurava da mobilni uređaji nikad ne ostanu bez baterije.

Trozonski koncept

U novom modelu California, marka Volkswagen gospodarska vozila predstavlja novi trozonski koncept kampera zahvaljujući dvojim kliznim vratima. Veliki interijer i prostori desno i lijevo od kliznih vrata spajaju se i čine prostor za dnevni boravak okružen prirodom ljeti.

Prva zona – prostor za dnevni boravak u novom modelu California:

Iza prednjih sjedala namjestivih po visini – koja se mogu okretati za 180 stupnjeva (od verzije Beach Tour naviše) – cijeli interijer vozila idealan je putnički prostor za svakodnevnu vožnju uz poznatu razinu fleksibilnosti. Zahvaljujući tim varijabilnim sjedalima, daske i bicikli sada se mogu lako prevoziti u vozilu. Kada se upotrebljava kao kamper, prostor za sjedenje novog modela California može se brzo pretvoriti u ravnu zonu za opuštanje ili sjedenje licem u lice za zajedničke obroke ili igre. Masivna stražnja klupa prethodnika zamijenjena je varijabilnim pojedinačnim sjedalima koja teže samo 24 kg u novom modelu California. Zahvaljujući podiznom krovu, vozilo nudi impresivan maksimalni prostor za glavu od 2108 mm.

Druga i treća zona – terase novog modela California:

Klizna vrata na desnoj strani vozila osiguravaju sigurnu točku ulaska i izlaska na strani pločnika, baš kao i kod prethodnog modela. Utovar i istovar vozila stoga je također jednostavan i siguran. U kampu to područje pojačava osjećaj života u prirodi, baš kao u nekadašnjem modelu California 6.1. Međutim, istaknuta značaka novog modela California su klizna vrata i na strani vozača koja se otvaraju radi stvaranja dodatnog vanjskog prostora. Budući da se kuhinja i hladnjak – kojima se također može pristupiti izvana – nalaze na ovoj strani, ovaj prostor će se najvjerojatnije upotrebljavati za obroke ili opuštanje tijekom večernjih sati – gotovo kao terasa.

Za desnu i lijevu stranu vozila moguće je naručiti tendu radi povećanja varijabilnosti vozila. Ako se bočna strana kuhinjskog elementa upotrebljava za postavljanje tende, ona se može razvući s desne strane kako bi nastao prostor za igru ili čitanje u hladu. Nema sumnje da je mogućnost upotrebe vozila kao VW autobusa za svakodnevnu vožnju ili kao svestranog kampera za slobodno vrijeme sada dodatno poboljšana zahvaljujući dvojim kliznim vratima.

Upravljanje putem upravljačke jedinice kampera, smartphonea ili infotainment sustava

Digitalno upravljanje funkcijama kampera: Svim značajkama bitnim za kampiranje upravlja se pomoću 5-inčnog dodirnog zaslona na novoj upravljačkoj jedinici kampera u C-stupu na suvozačevoj strani. To uključuje informacije o razinama svježe i otpadne vode, funkcije unutrašnjeg osvjetljenja uključujući ambijentalno osvjetljenje, status napajanja, hladnjak i pomoćni grijač. Uz to, novi model California može se prebaciti na način rada za kampiranje na zaslonu kako bi se automatski deaktivirale funkcije Coming Home i Leaving Home kada se vozilo, na primjer, otvara i zatvara u kampu. Istodobno se većinom ovih funkcija također može upravljati pomoću aplikacije California na smartphoneu i putem aplikacije u infotainment sustavu vozila. Infotainment sustav također se može upotrebljavati za pristup prikazu nagiba koji omogućuje niveliranje kampera. 

Za kraj, kao što smo naveli, pretprodaja novog modela California u Hrvatskoj započeti će nakon ljeta 2024., kad će biti poznate i cijene, a prve isporuke uslijediti će krajem godine.