'sve knjige svima'

Amazon zatvara popularnu knjižaru Book Depository

05.04.2023 u 09:05

Bionic
Reading

Amazon 26. travnja zatvara svoju web knjižaru Book Depository. Vijest je rastužila desetke tisuća knjigoljubaca diljem svijeta koji su preko nje dolazili do omiljenih naslova po povoljnijim cijenama

'Žao mi je što vas moramo obavijestiti da će se Book Depository zatvoriti 26. travnja 2023. Još uvijek možete slati narudžbe do podneva 26. travnja, a mi ćemo nastaviti isporučivati ​​vaše kupljene proizvode i pružati podršku za sve probleme s narudžbama do 23. lipnja. Od svih nas u Book Depositoryju želimo vam reći - hvala. Bilo je zadovoljstvo isporučivati ​​vam omiljena štiva od 2007. godine', poručili su pratiteljima.

Book Depository osnovan je u Gloucesteru 2004. godine, a sedam godine kasnije, 2011., kupio ga je Amazon. Knjižara ima urede u Londonu, Gloucesteru, Madridu, Cape Townu i Chennaiju, s centrima za isporuku u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji. U ponudi imaju više od 20 milijuna knjiga, a besplatno dostavljaju u više od 120 zemalja. Vodili su se vizijom 'sve knjige svima'.

Nije poznato koliko će radnih mjesta u Book Depositoryju biti ukinuto odlukom o zatvaranju, no ta vijest dolazi uslijed sve većih rezova Amazona koji je 'radi ušteda' od početka godine otpustio više od 27.000 ljudi.

Kao i veći dio globalne tehnološke industrije, Amazon je doživio procvat prodaje tijekom pandemije, kada su kupci ostali kod kuće. No u posljednje vrijeme prodaja je pala jer manje troše zbog krize troškova života.