ZAGREB MEĐU SKUPLJIMA

Beograd najjeftiniji u regiji

10.02.2009 u 10:29

Bionic
Reading

Beograd u prosjeku ima najniže cijene prehrambenih proizvoda među sedam glavnih gradova u regiji, pokazuje istraživanje Saveza ekonomista Srbije

Analizirano je 28 proizvoda u osam glavnih gradova regije - Beogradu, Ljubljani, Sarajevu, Budimpešti, Podgorici, Sofiji, Zagrebu i Bukureštu - i to u minimarketima, supermarketima, hipermarketima i velikim diskontima, 24. siječnja 2008. godine.

Prema tom istraživanju, Beograd je među najjeftinijim gradovima po cijenama mlijeka, jogurta, pilećeg mesa, tunjevine, soka od jabuke, piva, banana, smrznutog graška, bijelog kruha, tjestenine, crvenog krumpira, brašna, ulja, pelena, pasta za zube.

U kategoriji minimarketa Beograd je, prema istraživanju, apsolutno cjenovno konkurentan, a vrijednost košarice u Beogradu značajno je ispod prosjeka vrijednosti košarice iz drugih gradova, odnosno iznosi oko 10,9 eura, dok je prosjek 13,42 eura.

U kategoriji supermarketa, Beograd je drugi je najjeftiniji grad, odmah iza Budimpešte, a najjeftiniji i u kategoriji hipermarketa i ima najnižu vrijednost potrošačke košarice koja iznosi 30,32 eura, dok je prosjek za sve te gradove 35,5 eura. U kategoriji cijena u velim diskontima, Beograd je skuplji od Budimpešte i Bukurešta, ali je vrijednost košarice ispod prosjeka i iznosi 18,93 eura, dok je prosjek 22,26 eura.

Istraživanje je pokazalo da je Zagreb u kategoriji minimarketa najskuplji u regiji po cijenama jaja, mlijeka, piletine, svinjetine, kruha i paste za zube. U kategoriji velikih diskonta od Zagreba je skuplja Ljubljana.

Na istraživanje se kritički osvrnuo Petar Bogosavljević, predsjednik Pokreta potrošača Beograda, koji kaže da na tvrdnje da je Beograd najjeftiniji u regiji treba gledati sa skepsom. Kao problem navodi da su kretanja cijena izražena u eurima, premda je tečaj nestabilan, te da je slika istraživanja uljepšana za onoliko koliko je dinar oslabio.