obmanjujuće poruke

Europska udruga za zaštitu potrošača prijavila 17 avioprijevoznika

03.05.2024 u 14:49

Bionic
Reading

Europska krovna udruga za zaštitu potrošača (BEUC) izvijestila je da je Europskoj komisiji prijavila 17 avioprijevoznika, upozorivši da putnike obmanjuju marketinškim porukama o ublaženim posljedicama letova po okoliš

U lipnju prošle godine udruga se Bruxellesu požalila da 17 europskih avioprijevoznika u marketinškim porukama iznosi netočne tvrdnje o utjecaju letova na okoliš, kršeći europske propise o nepoštenoj komercijalnoj praksi.

Početkom tjedna Komisija je objavila da je s belgijskim, nizozemskim, norveškim i španjolskim regulatorom pokrenula istragu kako bi utvrdili je li 20 avioprijevoznika obmanjivalo putnike neutemeljenim tvrdnjama o ublažavanju utjecaja letova na okoliš.

Glasnogovornik Komisije nije želio navesti koji su avioprijevoznici pod povećalom, uz obrazloženje da je provjera tek u preliminarnoj fazi.

Europska udruga potrošača navela je pak isti dan u priopćenju da je Bruxellesu prijavila Air Baltic, Air Dolomiti, Air France, Austrian, Brussels Airlines, Eurowings, Finnair, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, SAS, SWISS, TAP, Volotea, Vueling i Wizz Air.

Prijavu su podržale udruge potrošača iz Austrije, Belgije, Bugarske, Danske, Francuske, Finske, Grčke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švedske i Švicarske, stoji u priopćenju objavljenom u utorak.

Air France, njegov nizozemski ogranak KLM, Norwegian, Lufthansa i članice grupe njemačkog prijevoznika Brussels Airlines, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti i Eurowings i Norwegian potvrdili su da su dobili obavijest EK o istrazi.

Portugalski TAP nije potvrdio da je pod istragom, upućujući na reakciju udruge prijevoznika A4E koja u izjavi napominje da joj je poznato da su jasne informacije o održivosti važne, napominjući ipak da se propisi u EU trenutno "uvelike razlikuju od zemlje do zemlje i da su još u fazi izrade".

Drugi prijevoznici koje BEUC navodi u priopćenju nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju istragu.

BEUC-ova lista obuhvaća manje kompanija, a i trenutno nije jasno podudara li se sa skupinom kompanija koje su pod istragom Komisije.