veliko čišćenje

General Electric sprema otkaze radi ušteda od dvije milijarde dolara

01.09.2017 u 14:14

Bionic
Reading

Američki industrijski konglomerat General Electric (GE) planira značajno smanjiti broj zaposlenih u bostonskom sjedištu kako bi smanjili troškove i povećali dobit, izjavio je za Reuters neimenovani izvor

Novi izvršni direktor John Flannery poručio je višim direktorima da se pripreme za rezove u sjedištu i u drugim dijelovima kompanije koji ne donose prihode odnosno dobit. 

"Smanjivanje broja zaposlenih počet će uskoro i bit će agresivni", otkrio je izvor, koji ima direktna saznanja o razgovorima.

Smanjenje broja zaposlenih predviđeno je u odjelima ljudskih resursa, korporativne sigurnosti, nabave, revizije i moguće u financijama, navodi taj izvor. Otkazi se očekuju i u odjelu informacijske tehnologije, gdje je zapošljavanje 'zamrznuto', ali ne bi trebali obuhvatiti timove koji rade na industrijskoj softverskoj platformi Predix i njezinim aplikacijama odnosno u digitalnoj prodaji, dodaje.

Nije poznato koliko će radnih mjesta biti ukinuto, napominje Reuters.

Iz GE-ja su ovog mjeseca poručili da će odgoditi izgradnju dijela novog sjedišta kako bi uštedili novac. Flannery će smanjenjem broja osoblja definirati i manje ambiciozne planove za novo sjedište u Bostonu, tvrdi izvor.

Iz GE-a su odbili komentirati detalje no naglasili su da su još u ožujku najavili smanjenje troškova u neproizvodnim dijelovima poslovanja.

"Planiramo do kraja 2018. godine smanjiti troškove za dvije milijarde dolara", kazala je glasnogovornica kompanije Jennifer Erickson. "Kazali smo da (izvršni direktor) John (Flannery) analizira sve aspekte poslovanja, a rezultate će predstaviti ulagačima u studenom", dodala je Erickson.

Neimenovani pak izvor za Reuters tvrdi da Flannery neće čekati do studenog da počne s rezovima.

GE, koji ima pogon i u Karlovcu, promijenio je u međuvremenu financijske ciljeve i strategiju za softversko poslovanje GE Digital i platformu Predix kako bi poboljšao prodaju.

Analitičari procjenjuju da GE morati srezati troškove za više od dvije milijarde dolara zbog povećanja izdataka u drugim područjima, kao što je digitalno poslovanje.

Zacrtana ušteda od dvije milijarde dolara definirana je u ožujku nakon razgovora s dioničarem Nelsonom Peltzom čiji je fond Trian Fund Management vlasnik GE-jevih dionica vrijednih dvije milijarde dolara.