SMANJENJE PROMETA

Magma otpušta radnike zbog neradne nedjelje

12.01.2009 u 11:35

Bionic
Reading

Dok sindikati i dalje procjenjuju kako neće biti značajnijih otpuštanja trgovaca zbog neradne nedjelje, iz Magme naglašavaju da je zabrana rada nedjeljom glavni razlog za otpuštanje 120 radnika u siječnju

U pojašnjenju na koji način neradna nedjelja uzrokuje ukidanje radnih mjesta Magma navodi da je u 2008. trgovina koja je radila i nedjeljom radila sedam dana u tjednu po 12 sati dnevno, odnosno ukupno je imala 84 radna sata u tjednu. Ukidanjem rada nedjeljom u 2009.  tjedni fond sati trgovine smanjuje se na 72 radna sata, što je 14,3 posto manje nego u prošloj godini pa su, s obzirom na smanjeni broj radnih sati, smanjene i potrebe za radnom snagom zaposlenih u trgovini, navode iz Magme, naglašavajući da istodobno troškovi najma ostaju isti

U Magmi procjenjuju da će sve velike trgovine zbog zabrane rada nedjeljom smanjiti broj radnika za 12 do 18 posto te da će nepovratno biti izgubljeno 15 do 20.000 radnih mjesta. Većina tih radnih mjesta otpada na trgovce, međutim dio radnih mjesta bit će ukinut i u pratećim službama u trgovini, ali i u djelatnostima ugostiteljstva te drugih povezanih usluga.

Donošenjem Zakona o neradnoj nedjelji, prihod trgovina neprehrambenih proizvoda past će između pet i deset posto, smatraju u Magmi.

Hitno ukidanje zabrane rada nedjeljom traži i SDP jer je, prema njihovim informacijama, samo u prvih 15 dana u trgovinama podijeljeno 400 otkaza, a najavljeno ih je još 500. Oni također predviđaju se da bi broj otpuštenih radnika mogao narasti na 20.000.