nepoštena praksa

Odzvonilo šrinkflaciji: I Južna Koreja želi stati u kraj prikrivenim poskupljenjima

03.05.2024 u 13:10

Bionic
Reading

I južnokorejski regulator izvijestio je u petak da se planira uhvatiti u koštac s prikrivenim poskupljenjima, poručivši proizvođačima i dobavljačima hrane da će morati obavijestiti kupce o smanjenom pakiranju proizvoda, koje ne prati odgovarajuće smanjenje njihovih cijena

Sredinom travnja francusko ministarstvo financija izvijestilo je trgovce da će morati ubuduće informirati kupce o proizvodima čije je pakiranje smanjeno, a cijena mu je ostala ista.

Od srpnja do rujna francuske maloprodajne tvrtke morat će informirati potrošače o prehrambenim i drugim proizvodima za široku potrošnju čija cijena ne prati smanjeno pakiranje, priopćilo je ministarstvo.

Prikriveno podizanje cijena kroz smanjeno pakiranje prozvoda zadaje glavobolju i potrošačima i vladama budući da koči potrošnju u uvjetima slabije kupovne moći kućanstava pod pritiskom visoke inflacije i troškova zaduživanja.

I južnokorejsko povjerenstvo za poštenu trgovinu (FTC) konstatiralo je u petak da je takva praksa nepoštena, zaprijetivši kompanijama kaznama.

Zato će većina proizvođača prerađene hrane i kućanskih potrepština morati tokom tri mjeseca etiketama upozoravati kupce na smanjeno pakiranje.

Regulator će kompanijama dati rok od tri mjeseca za pripreme pa uredba stupa na snagu u kolovozu. Prvi prekršaj stajat će kompanije pet milijuna wona, a drugi deset milijuna.

"Cilj je izmjene spriječiti situaciju u kojoj tvrtke ne obavijeste potrošače primjereno da su smanjile veličinu, standard, težinu ili količinu proizvoda pa potrošači nisu svjesni da plaćaju znatno više cijene", stoji u priopćenju južnokorejskog regulatora.

Poskupljenje hrane i veći troškovi života bili su glavne teme pred parlamentarne izbore u travnju na kojima je vladajuća stranka predsjednika Yoon Suk Yeola doživjela težak poraz.

Yoonova vlada poduzela je niz mjera kako bi ukrotila poskupljenja, uključujući smanjenje carina na uvoz hrane i zahtjeve tvrtkama da ograniče rast cijena, napominje Reuters.